Gdje sam?

Volontiranje na festivalu Fiesta Mundial

Tena i Kristina su u sezoni međunarodnih kampova 2014. imale jako zanimljivo volontersko iskustvo u Belgiji. Pročitajte njihovu priču:

Kamp Fiesta Mundial održava se svake godine u rujnu u malom mjestu Balen na sjeveru Belgije, pored granice s Nizozemskom. Tema kampa je uređenje obiteljskog festivala za mještane i većinom hipijevske posjetitelje koji dolaze kampirati. Mi volonteri sudjelovali smo u pripremi festivala u trajanju od 5 dana tijekom kojih smo postavljali metalne ograde i stupove, drvene podove, gradili pozornicu, vješali viseće lampe, vozili se kamionima i utovarivali razne stvari za festival, ali i radili na dekorativnim elementima za festival. Uz nas dvije, sudjelovalo je još šest volontera iz Belgije, Crne Gore, Italije, Meksika i Tajvana. Spavali smo u izviđačkoj kući, a svaki dan se biciklima vozili desetak minuta do rekreacijskog parka u kojem se sve održavalo.

Festival Fiesta Mundial je vrlo ležerno događanje, a neke od glavnih ideja su zaštite okoliša i reciklaža. Program također uključuje razne radionice, svirke španjolskih i ponekih egzotičnih bendova sa reggae, ska, cumbia pa i balkan prizvukom.

S obzirom da su volonteri bili zaduženi za pripremne i završne radnje u organizaciji festivala, za vrijeme trajanja trodnevnog programa mogli smo uživati u svim postojećim sadržajima.

Nakon završetka festivala, preostalo nam je zajedničkim naporima (u tri dana) raspremiti mjesto održavanja te iskoristiti sljedeća četiri dana na turistički segment kampa - razgledavanje. Za vrijeme našeg boravka u Belgiji surađivali smo s lokalnim volonterima koji su nas toplo primili i oduševili svojim pričama i entuzijazmom, a neki od njih su se ponudili da budu naši vodiči u većim belgijskim gradovima koje smo na kraju posjetili: Brugge, Gent, Antwerpen i Bruxelles.

Festival Fiesta Mundial stvarno ima poseban šarm, ali i hrpu neobične glazbe, egzotične hrane i zanimljivih ljudi. To je bilo nezaboravno iskustvo koje bi svakome poželjele!

Tena Peša i Kristina Ajduković