Gdje sam?

VIV: Volonterski Oskar 2016.: Željka Valjak

Željka Valjak volonterka je Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir koja pruža podršku u komunikaciji i kretanju gluhoslijepim osobama. Zahvaljujući predanom angažmanu u 2016. proglašena je najvolonterkom saveza.

U 2016. godini poklonila 183 volonterska sata sudjelovanjem u aktivnostima programa Služba podrške namijenjenom gluhoslijepim, gluhim te nagluhim osobama. Pružala je podršku u komunikaciji i kretanju tijekom njihovih svakodnevnih aktivnosti, ali i edukacija, radionica, putovanja, izleta te drugih aktivnosti udruge. Na taj način, doprinijela je aktivnom i ravnopravnom sudjelovanju gluhoslijepih osoba u svim aktivnostima za koje su pokazali interes, omogućujući im tako izlazak iz izolacije I uključivanje u društvo.

„Maštovita je i kreativna, majčinskom brižnošću primjećuje potrebe drugih i stavlja se na raspolaganje. Otvorena je, vedra i nasmijana, a gluhoslijepe osobe ju opisuju kao osobu koja je uvijek spremna pomoći i podiže atmosferu na druženjima.“

- djelatnici Saveza

Željkina volonterska priča:

Višak slobodnog vremena odlučila sam iskoristiti za učenje novih vještina i nakon kraćeg razmišljanja, izabrala sam učenje hrvatskog znakovnog jezika. Naime, kći moje vjenčane kume završila je tečaj u Dodiru, a listajući njene udžbenike dobila sam poticaj da se prijavim. Poslije završene prve godine uključila sam se u druženje s korisnicima Udruge, a kasnije sam se posvetila volontiranju - pratnji korisnika u svakodnevnom životu (odlazak u dućan, šetnja gradom, pratnja na izletu i sl.).

Motivacija je jednostavna - ljudima treba pomoći! A ja sam bila u mogućnosti to učiniti za njih. Željela sam pomoći korisnicima da uz moju pomoć ostvare svoje osobne interese.