Gdje sam?

VIV: Volonterski Oskar 2016.: Mateja Meštrović

Ako ćete ikada trebati podršku Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, možda će vam se javiti upravo Mateja Meštrović, uporna i marljiva volonterka koja im je u 2016. poklonila 312 volonterskih sati. Osim zaprimanja poziva, Mateja piše članke, bavi se promocijom udruge i potiče druge na uključenje u rad organizacije.

"Uvijek nasmijana odradi zadatke te svojim primjerom inspirira druge. Pravo je zadovoljstvo surađivati s njom."

- djelatnici Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja


Matejina volonterska priča:

Najbolja stvar koju svatko može dati drugoj osobi je svoje vrijeme i s tom odlukom je započela moja volonterska priča u Nacionalnom pozivnom centru. Započela je prije više od godinu dana. Još od malih nogu želja mi je pomoći potrebitima što je moguće više u skladu sa svojim mogućnostima i učiniti korak ka boljitku. Susretala sam se, i još uvijek se susrećem s raznim životnim pričama u kojima ponekad fali nit koja bi pomogla da se stvari odviju na pravi način, da se osobama pomogne da nađu put koji vodi k rješenju problema. To se najbolje očituje kroz volontiranje na liniji.

Ponekad je dovoljno samo nekoga saslušati i učinili ste mnogo, puno više nego što se može zamisliti. Najbolje se može uočiti koliki je nesrazmjer između pruženog pozivatelju/ci te minuta koje sam izdvojila. Ogroman, nezamisliv. Tih nekoliko minuta koje posvetimo pozivatelju može toj osobi promijeniti svakodnevicu i učiniti ju boljom.

Svatko kao osoba traži nešto da ostvari sebe i svoje želje, a to je ono što sam ja pronašla u NPC-u. Kroz mnoge aktivnosti djelujem u NPC-u i svakim korakom i pohvalom, želja za pomaganjem raste te nastojim što većim djelovanjem ostvariti zacrtano. Volontiranje u meni pobuđuje one najljepše osjećaje ponosa, sreće i zadovoljstva. Kao spoj suprotnosti, volontiranje na liniji očituje se kroz ozbiljnost prema volonterskim obvezama te s druge strane opuštenost u druženju s kolegama. Razne situacije sreće, veselja, ali i one tužne, tragične koje doživimo pružaju nam dinamičnost u volontiranju i realnu sliku života. Topla riječ i zahvala glavna su motivacija da ustrajem u volontiranju i pomognem potrebitima. Biti volonterka je nešto najljepše što u životu možeš biti.