Gdje sam?

VIV: Volonterski Oskar 2016.: Bruno Habus

Bruno Habus se već nekoliko godina volonterski uključuje u sportska događanja, a djeluje i u Udruzi srednjoškolaca Hrvatske te Vijeću učenika srednje škole Krapina. Volontirao je na Europskim Sveučilišnim igrama te kao član organizacijskih timova ostvario ukupno 326 volonterskih sati.

„Kada su naši volonteri pozitivni, entuzijastični, optimistični, proaktivni i ne gube te osobine čak niti u najzahtjevnijim situacijama, tada ti ljudi iziđu iz okvira te postaju inspiracija. Bruno je naša inspiracija.„

- organizatori ESI Zagreb - Rijeka

Brunina volonterska priča:

Prije svega dvije godine nisam imao pojma što zapravo znači biti volonter. Mnogima je prva pomisao bila neplaćeni rad, što je ujedno bila i moja pomisao kada je netko spomenuo volontiranje. No, moje prvo volontiranje sve je promijenilo.


Osjećaj ponosa koji osjećam kada gradom hodam u volonterskoj uniformi ili kada netko primijeti volontersku akreditaciju je jednostavno neopisiv. Teško je definirati moju motivaciju za volontiranjem, ona jednostavno dolazi i gura me naprijed ka novim volonterskim izazovima. Kroz volontiranje sam upoznao mnogo novih prijatelja, dobio sam uvid u organizaciju brojnih manifestacija i događaja te sam stekao mnoga vrijedna iskustva.

Kao volonter sam shvatio da kada radiš nešto što voliš, zaboraviš na vrijeme, ne umaraš se i uvijek snađeš volje i želje da kreneš još dalje. Pred sebe konstantno postavljaš nove izazove i jednostavno ne možeš pronaći zadatak koji je prevelik ili premalen za tebe.

Kroz svoju volontersku karijeru radio sam u organizaciji sportskih događanja, u neprofitnoj udruzi te sam volontirao u svojoj školi na više pozicija. Kada sam volontirao na sportskim događanjima, konkretnije na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016. i Snow Queen Trophy, shvatio sam da sam postao dio tima, da nisam imao ispomoć, već da sam kreiram, organiziram i na taj način doprinosim provođenju sportske priredbe. Uz sve to, svaku utakmicu ili utrku sam mogao pratiti iz prvog reda te sam mogao upoznati sportaše, nešto što rijetko koji gledatelji dobiju priliku.

Kroz volontiranje u Udruzi srednjoškolaca Hrvatske, dobio sam priliku vidjeti kako funkcionira obrazovni sustav, no ono što je još bolje, dobio sam priliku isti unaprijediti. Vidio sam kako kao „insider“ mogu uočiti svaki nedostatak te isti barem pokušati ispraviti. Najbolje je kada znam da i pojedinac može pomoći, napraviti promjene i ostaviti trag.

Volontiranje više ne gledam kao radi niti kao zadatak, već kao stil života, a glavna odrednica takvog stila života je želja za činjenjem društva i svijeta boljim mjestom.