Gdje sam?

VIV: Volonterski Oskar 2016.: Ana Marija Jelić

Volonterka Ana Marija Jelić uključena je u većinu aktivnosti Centra za zaštitu životinja Key od samih početka, a naviše je angažirana u radu na terenu te u akcijama spašavanja životinja, pri čemu je ostvarila 480 volonterskih sati u 2016. U centru cijene njenu inovativnost; zbog nje je u praksu provedeno mnogo pozitivnih promjena i drugačijih ideja.

„Ana-Marijina najveća vrlina je skromnost. Ne traži nikakve zahvale ni potvrde, već radi to što radi samo zato jer želi i smatra da je ispravno. I to je najbolji primjer koji može pružiti svima nama.“

- Mariana Vidmar, osnivačica i koordinatorica Centra

Ana-Marijina volonterska priča: 

Zadnjih nekoliko godina puno sam razmišljala o volontiranju ali nisam znala odakle početi. Htjela sam raditi s djecom i pomagati slabijima, ali nisam imala nikakvog iskustva. Jednog dana sam slučajno na Facebooku vidjela objavu od Centra Key da prikupljaju stvari za Lekenik te da će ići tamo osobno odnijeti stvari i družiti se sa djecom, pa sam im se javila i otišla s njima. Nakon toga, posjetila sam Lekenik još par puta i družila se s djecom na njihovom maskenbalu.

Svidjelo mi se volontiranje i jednom kada sam krenula, htjela sam i nastaviti pa sam se opet javila Centru Key i više se uključila u njihov rad.


Motivira me to što znam da ipak nekome pomognem svojim djelima. Mnogi misle kako moraš napraviti „sve ili ništa“ ali to nije istina. Mislim da svatko od nas treba napraviti onoliko koliko može jer svaka mala akcija znači i nekome može puno pomoći. Sretna sam nakon svakog volontiranja jer mogu vidjeti rezultate i znam da to što radim ima smisla i da će jednog dana dovesti i do puno većih pozitivnih promjena. Osim toga, mislim da se volontiranjem vježba pozitivno razmišljanje i ako samo pozitivno razmišljamo, onda će se samo pozitivne stvari i događati.

Sretna sam jer sam zbog volontiranja napokon riješila strah od životinja i jer sada imam tri udomljena mačića koja jako volim, a dosta se promijenio i moj pogled na život oko sebe. Recimo, nisam nikada mislila da ću postati veganka jer prije nisam shvaćala zašto ljudi to rade, no ovako kroz rad i upoznavanje sa životinjama shvatila sam i drago mi je zbog toga.