Gdje sam?

VIV KOORDINATORICA 2015.: Sanja Bunić

Sanja Bunić diplomirana je sociologinja i knjižničarka te je od 1996. godine zaposlena je u „Gradskoj knjižnici“ „Knjižnica grada Zagreba“. Posvetila se poučavanju drugih, ali i sama i dalje uči: nove tehnologije (pokreće blog projekta), (su)organizira skupove na kojima izlaže teoriju i praksu socijalne inkluzije, priprema izlaganja za domaće i međunarodne skupove, uređuje zbornik „Druga prilika: izazovi i perspektive u radu s beskućnicima“

Zalaže se za priznavanje beskućnika ravnopravnim članovima društva na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, a posebno pomaže kolegama u narodnim (javnim) knjižnicama pri razvoju učinkovitih modela rada za beskućnike i s njima, zagovarajući tako značaj svoje profesije i važnost volontiranja kao profesionalni, ali i osobni doprinos životu zajednice.
Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba

Kad je Gradska knjižnica pokrenula projekt „65 plus“, Sanja je imenovana koordinatoricom projekta, a već sljedeće godine, nakon rada s osobama starije životne dobi, uvidjevši potrebu pokreće radionice informacijske pismenosti za treću životnu dob.

Kako više nije mogla sama savladati brojnost zainteresiranih sugrađana za informatičkim opismenjavanjem, u projekt uključuje volontere. Zbog toga prolazi edukaciju iz područja menadžmenta volontera i postaje koordinatoricom volontera Knjižnica grada Zagreba, te volontere uvodi u provedbu pojedinih knjižničnih usluga i programa u mreži Knjižnica grada Zagreba.

Godine 2011., u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, smišlja i provodi projekt „Knjigom do krova: mreža knjižnica za osnaživanje beskućnika“ s raznovrsnim programima za beskućnike. Međunarodna neprofitna organizacija EIFL („Electronic Information for Libraries“) nagradila je projekt donacijom od 15.000 USD, što je omogućilo nadogradnju projekta i njegovu kvalitetnu realizaciju. 


Suradnici za Sanju Bunić kažu:

Uvijek spremna slušati i čuti, te pomoći puno više od profesionalnih granica.

Ne voli pisati izvještaje, ali voli pomagati ljudima – profesionalno i osobno.

Topla i brižna, detaljna i predana, sveznajuća i smiješna, pažljiva i obzirna – i srca velikog k'o kuća!

Sanja je otvorena za čovjeka, bio joj on poznat ili nepoznat, spremna pružiti mu svoje vrijeme, znanje i podršku, te ga povezati s drugima, ako je to dobro rješenje za njega.

Sanja ima veliko srce u kojem će se naći mjesto za svakoga i obilje (su)osjećajnosti za velike i male nevolje onih koji je okružuju. Predana je onome što radi i uvijek spremna dati više!

kolegice iz Knjižnica grada Zagreba 


Sanja je i članica Upravnog odbora VCZ-a kojoj izvršna direktorica poručuje:

Draga naša Sanja :-),

od 2009., kako si ušla u ured VCZ-a, imali smo onaj unutarnji osjećaj da je to početak jedne lijepe priče. Od tada si nam postala vrlo bliska i vjerna suradnica,  kolegica i  prijateljica u izgradnji svijeta kakav želimo vidjeti :-).

Bila si i još uvijek si nam motivacija u radu i osoba koja nas jako podržava, ali i „gura“ da svoju misiju ispunjavamo još bolje. Puno ti hvala za to!

U KGZ-u si napravila ČUDO OD VOLONTERSKOG PROGRAMA :-). I svima je jasno, i svi mi koji znamo priču ponosni smo da je KGZ čak i na međunarodnoj razini prepoznat kao iznimno vrijedan program... a, svi znamo da je tu puno, puno tvojeg truda kao stručnjakinje, ali i kao osobe, jer si mu se posvetila u potpunosti.

U našem obraćanju korisnicima i javnosti, Program KGZ-a uvijek ističemo kao program najbolje prakse i jako smo sretni što smo i mi komadić te priče i malčice doprinijeli razvoju. Hvala ti! Kao stručnjakinji i kao čovjeku! Volimo te i ponosni smo što si na najboljem putu da postaneš kompletna Rosenbergova MIROVNA RATNICA ;) ! 

Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Fotografija: Hrvatski fotosavez