Gdje sam?

VIV KOORDINATORICA 2015.: Patricija Gold

Patricija Gold dugogodišnja je volonterka u VCZ-u. Osim volontiranja na međunarodnim volonterskim kampovima, Patricija je u 2015. godini bila uključena u projekt "Odgoj za volontiranje u osnovnoškolskim klupama" kao koordinatorica svih volonterki koje su od početka projekta djelovale u tri osnovne škole u Zagrebu.

Kolegica Ivana iz VCZ-a poručuje joj: 

…Vjerujem da ti se povremeno žestoko štucalo kroz ovu jesen! Spominjale smo te često, kad god bi se potegnuo razgovor o volonterima VCZ-a; kako ih vodimo, na što smo ponosni, što treba popraviti... I skoro je uvijek tu negdje iznikao komentar: "Patricija je, na primjer, sa školovolonterkama radila to ovako...".

Bio je to uvijek primjer na koji smo ponosni jer nam je pomaknuo prema gore ljestvicu za dobro upravljanje volonterima. Pokazala si nam kako jedna posvećena, ljudima predana mlada žena može iz grupe voljnih ljudi izvući najveći mogući potencijal. Predano si pratila naše volonterke, nakon svakog ostvarenog uspjeha sjetila se reći "bravo", poticala ih da budu posvećene i redovite u svojem radu... Niti jedan sat nije ostao nezabilježen, ni jedna aktivnost propuštena. Imala si vremena, pozornosti i umješnosti u vođenju za svaku od njih.
O tvojem radu najbolje govore njihovi rezultati – skoro 400 volonterskih sati poklonjenih školama i malim volonterima u svega nekoliko mjeseci, prekrasne volonterske akcije s preko 150 uključenih učenika, tri osnovne škole koje su učenicima po prvi put ponudile organiziran program volontiranja i devet super-zadovoljnih volonterki.
No, najbitniji rezultati ne stanu u brojke. Oni se teško mogu oslikati, prije čemo ih osjetiti. Samopouzdanje, otvorenost za svakodnevno učenje i hrabrost za upuštanje u nove izazove – najbitniji su rezultati tvojega rada.
Njih pritom nisam primijetila samo kod volonterki koje si koordinirala, već i kod tebe same. Pričinjalo mi je iznimno zadovoljstvo gledati te kako učiš i rasteš, kako se granice na kojima si mislila da staješ rastežu i brišu.
PaGice, želim ti da tu energiju, elan i vjeru u sebe i ljude i svijet preneseš na novo malo biće koje vam uskoro stiže! Nema ništa bolje što možeš prenijeti dalje. 
Voditeljica projekta Ivana Kordić

Pretpostavimo li da se svi na svijetu u jednom trenutku počnu baviti nekim oblikom volonterstva, počeli bismo se prema istom odnositi kao prema osnovnim potrebama koje čovjek treba zadovoljiti i koje su sastavni dio njegovog opstanka.
Činiti to jer to smatrate potpuno prirodnim – temelj je zdravog društva, zato mi je drago da sam imala priliku upoznati osobu kao što je Patricija.
Jednostavno je predivno kad netko ima osjećaj i potrebu stvaranja prostora u kojem se ljudski potencijal razvija u svrhu pomaganja drugome, kao i sebi. Jer, sve što dajete ujedno i primate, nema odvojenih kategorija, barem ne kad se nalazite u svijetu volonterstva...
Otprilike tako sam doživjela Patriciju i njen odnos prema volonterstvu (surađujući s njom na projektu "Odgoj za volontiranje u osnovnoškolskim klupama"), činjenici što njoj volonterstvo znači. Kod nje ne postoje izjave: "osjećam se bolje", "dobro je pomagati", "lijepo je činiti dobro"... Sve to jest istina, ali je jednostavno dio nje koji ne treba izgovarati – to je Patricija, to ste vi.
Hvala, Patricija, na strpljenju i svim smjernicama koje si nam davala, bile su to itekako bitne smjernice! 

Ivana Peršin, volonterka iz istog projekta


Fotografija: Hrvatski fotosavez