Gdje sam?

Slavko Navratil - udruga Dodir

Slavko Navratil (75), volonter udruge Dodir jedan je od troje finalista Volonterskog Oskara 2014. Za Slavka možete glasati OVDJE do 20. veljače 2015.

Ovako Slavko objašnjava svoj dugogodišnji volonterski angažman:

Zašto volontiram?

Gluha sam osoba. Rodio sam se na selu u obitelji čujućih osoba. Oni nisu znali znakovni jezik. Kad sam krenuo u školu za gluhe u drugi grad, počeo sam učiti znakovni. Na praznicima, koje sam provodio doma, shvatio sam da sam moram poduzeti inicijativu ako želim komunicirati s obitelji. Počeo sam ih učiti znakovni jezik. Vodio sam ih okolo kuće i pokazivao kako se što kaže na znakovnom jeziku. Vidio sam koliko je to meni puno značilo, stoga sam i druge želio potaknuti da se izbore za sebe.

Aktivno sam se uključio u rad udruge gluhih čiji sam član. Na poziv jedne gluhoslijepe osobe došao sam u Udrugu Dodir gdje sam upoznao i druge gluhoslijepe osobe, bio je to “ljubav na prvi dodir.” Vidio sam da gluhoslijepi imaju daleko više komunikacijskih problema nego mi koji smo samo gluhi. Želio sam da se i oni uključe u sve aktivnosti, razgovore, obavljanje svakodnevnih stvari. Ono što je nama jednostavno, kao što je odlazak u dućan, treba omogućiti i gluhoslijepima. Zato volontiram.

U Savezu gluhoslijepih osoba Dodir, volontiram već 18 godina. Ja sam intervenor. To znači da pratim gluhoslijepu osobu na mjesta kamo želi ići i usput joj opisujem što sve vidim uokolo. Ja sam i prevoditelj na druženjima jer mogu vidjeti glavnog prevoditelja te prenijeti gluhoslijepoj osobi ono što drugi govore. Volim kreativne radionice i izlete. Blizinu prirode. Želim i to približiti gluhoslijepima. Na zajedničkim izletima skupljamo grančice, češere, sve zanimljivo što nađemo. Potom u radionicama radimo ukrase za Božić, Uskrs i za svaku drugu prigodu.

Ono što je najvažnije je pružiti nekome mogućnost odabira. Volontiranje s gluhoslijepima me u potpunosti ispunjava.

Slavko Navratil, volonter udruge Dodir