Gdje sam?

Potrebno je biti spreman na život i rad u multikulturalnom okruženju

Kad smo ju pitali zašto se odlučila dio svog slobodnog vremena pokloniti njoj posve nepoznatim ljudima i njihovim potrebama, Gala odgovara kako ju je, prije svega, motivirala činjenica da čini nešto korisno, upoznaje ljude i krajeve koje bi inače možda mogla gledati tek na turističkim fotografijama, a umjesto da se izležava na plaži, godišnji odmor provodi na aktivniji i ispunjeniji način.

Gala Podgornik volontira od 2004. godine. U Grčkoj je živjela od svoje 5 do 18 godine nakon čega upisuje studij biologije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu gdje je nedavno i diplomirala. Sudjelovala je u četiri međunarodna volonterska kampa: na Cresu, u Kuterevu u programu pomaganja medvjedima koji su ostali bez majke, zatim u Češkoj i na Islandu.


U Češkoj je sudjelovala u pomlađivanju šume u okolici grada Libereca. Bilo je to prvog tjedna kampa, dok su u drugom tjednu volontirali u Nacionalnom parku Krkonoše gdje su plijevili jednu vrstu borova koji su se raširili preko svake mjere i time ugrožavali okolne biljne vrste. Uz dvije voditeljice kampa, sudjelovalo je i 14 volontera. Radilo se od 9 ujutro do 14 sati ili do kasnije, ovisno o potrebi, ali ovisno i o vremenskim prilikama ili neprilikama. Kad bi padala kiša, radilo se kraće. Posao nije bio fizički prezahtjevan, ali nije da se nisu oznojili. Kad se nije radilo, vrijeme se provodilo u upoznavanju, druženju ili u obilasku obližnjeg Libereca. Gala kaže da im je gotovo sve bilo plaćene, osim troška putovanja koji, po pravilu, ide na teret volontera. Spavalo se u vrećama za spavanje u staroj kući koja je pripadala lokalnoj crkvi. Hranu su pripremali sami volonteri.

Kad smo ju pitali zašto se odlučila dio svog slobodnog vremena pokloniti njoj posve nepoznatim ljudima i njihovim potrebama, Gala odgovara kako ju je, prije svega, motivirala činjenica da čini nešto korisno, upoznaje ljude i krajeve koje bi inače možda mogla gledati tek na turističkim fotografijama, a umjesto da se izležava na plaži, godišnji odmor provodi na aktivniji i ispunjeniji način.

Za prošlogodišnja dva tjedna volontiranja u Češkoj kaže da su joj ostala u sjećanju kao možda dva najbolja tjedna u životu. Za one koje zanima volontiranje u nekom od međunarodnih kampova savjetuje da posjete internetsku stranicu mreže Service Civile International. Kad odaberete nešto po svojoj mjeri sljedeća adresa je Volonterski centar Zagreb koji raspolaže svim potrebnim informacijama za što i kako dalje. Dok joj je Češka ostala u dobrom sjećanju, Gala priča da je volontiranje na Islandu zahtijevalo da dublje posegne u džep.


Dva tjedna je provela u planinarskom kampu radeći na održavanju kampa. Bilo je tu pranjem suđa, čišćenja toaleta, posluživanja posjetitelja i slično. No, za takav užitak trebalo je platiti participaciju od 150 eura te još 60 eura za put od Reykjavika do planinarskog kampa. Kaže da je na Islandu možda nedostajao onaj osjećaj kojeg bi volonteri trebali imati, a to je da čine dobro djelo.


Gala budućim volonterima savjetuje da obrate pozornost na projekt na koji se prijavljuju te koliko će ih to u konačnici stajati. Valja paziti i da se ne ide čisto turistički jer je smisao volontiranja pomagati onima kojima je pomoć volontera potrebna. Znalo se događati da ljudi dođu i umjesto da rade, zabušavaju i ljenčare. Također treba biti spreman na činjenicu da je malo prostora za privatnost jer se vrijeme uglavnom provodi u društvu ostalih volontera pa ponekad padne i koja teška riječ. Kako bi se takvo što izbjeglo, potrebno je biti tolerantan na različitosti i biti spreman na život i rad u multikulturalnom okruženju.


Gala namjerava i dalje volontirati jer kaže da oni koji jednom počnu postaju ovisni o takvom načinu ispunjavanja slobodnog vremena. Ove sezone rado bi u neki kamp u Francusku kako bi, osim radeći nešto korisno, poradila i na francuskom kojeg uči u slobodno vrijeme.