Gdje sam?

Očaran ljepotama Islanda

Naš dugogodišnji volonter Daniel Devčić prije nekoliko je mjeseci otišao na Island uključiti se u dugoročno volontiranje u organizaciju SEEDS. O tom, ali i o ostalim volonterskim iskustvima govori u intervjuu za portal Naši ljudi. Cijeli članak donosimo u nastavku teksta.

Daniel Devčić je 23-godišnjak iz Požege koji je prije nekoliko mjeseci otišao na Island. U Hrvatskoj studira sistemsko inženjerstvo (IT), a na Islandu je na volonterskom projektu i nada se da će tamo ostati i dobiti posao te graditi svoju budućnost.

- Ja sam službeno još uvijek student na Visokom učilištu Algebra (trenutno u slobodno vrijeme radim na završnom radu pa ću samo "skočiti" do Hrvatske na obranu rada kada dođe vrijeme za to). Dok sam bio u Hrvatskoj, radio sam studentske poslove, paralelno u dvije firme te još razne kraće poslove sa strane, tako da mi je većina dana bila kompletno zauzeta studiranjem i poslovima. Nedugo nakon dolaska u Zagreb učlanio sam se u Volonterski centar Zagreb, gdje sam s vremena na vrijeme volontirao po raznim aktivnostima te u uredu kao IT podrška. Tako sam se upoznao i s volonterskim kampovima, a kako sam otprije bio jako zainteresiran za sjevernije zemlje (Island, Norveška, Švedska), odlučio sam se prijaviti na volonterske kampove na Islandu, to je bilo u ljeto 2014. Tada sam proveo mjesec dana na Islandu, prvi kamp 2 tjedna u Reykjaviku, drugi kamp 2 tjedna u Heydaluru (westfjords), najrjeđe naseljenom dijelu Islanda.

Putovanja i kampovi

- Tada sam već "osjetio" da želim ostati na Islandu. Ponudili su mi poziciju dugoročnog volontera, IT u uredu, međutim morao sam odbiti jer sam bio usred studiranja.

- Kampovi su organizirani od strane neprofitne, nevladine organizacije SEEDS. Godišnje prođe 1.000 do 1.400 voolontera iz 60 zemalja te sudjeluju u 120 do 140 kampova. Svake godine dolazi i nekoliko volontera iz Hrvatske. Ranije ovog ljeta su objavili poziv za dugoročne volontera, a kako sam položio sve ispite na fakultetu, prijavio sam se, obavio intervju te sam primljen. Nakon toga sam kupio kartu, dao otkaz i otišao. Primljen sam na minimalno 6 mjeseci, tako da imam mogućnost produljiti volontiranje ukoliko ne pronađem odmah posao.

- A sada, malo drugih razloga zašto sam se odlučio otići - najviše zbog mentaliteta ljudi u Hrvatskoj. Jednostavno sam se osjećao kao da ne pripadam tamo. Svi se samo žale, kukaju i pljuju kada netko nešto pokuša napraviti/promijeniti - objašnjava nam Daniel svoje razloge.

- Trenutno sam na istoj poziciji koju sam tada odbio, IT podrška u uredu. Međutim, uskačem u drugim zadatcima čisto da mi ne bude dosadno. Pa tako često vozim ekskurzije te kampove do njihovih domaćina. Odlična prilika za vidjeti što više Islanda. U protekla dva tjedna sam se okušao kao voditelj volonterskog kampa i moram reći da je to bilo odlično iskustvo.

I na Islandu vruće

- Prvi dojmovi: "wow!" Bio sam pomalo iznenađen sunčanim vremenom i temperaturom (pokušavao sam pobjeći od vrućine). Ovo ljeto je bilo prilično toplo i sunčano na Islandu. Sada se vrijeme "stabiliziralo" na pravo islandsko, malo kiše, malo sunca, malo oboje. Nisam još upoznao puno Islanđana budući da sam većinom okružen drugim volonterima iz cijelog svijeta, no svi koje sam do sada upoznao su vrlo prijateljski i svi odlično pričaju engleski, tako da nema problema s tim. Još kad im spomenemo da učimo islandski (imamo sate islandskog), postanu još više prijateljski nastrojeni.

- Iznenadilo me kako se strašno puno gradi po Reykjaviku (nešto što nisam imao prilike vidjeti u Hrvatskoj). Jedino što mi se ne sviđa, iako se s time još nisam osobno suočio, ali jesu drugi koji su završili s volontriranjem i počeli raditi je pronalazak smještaja. Smještaj je jako skup i problematičan za pronaći. Svi radije iznajmljuju turistima na kraće periode pa je problem pronaći smještaj na dulje vrijeme. Radi se o tome da je potražnja veća od ponude, zato se i gradi toliko (pretežno su to hoteli i stambene zgrade), tako da će se s vremenom i to stabilizirati.

Islanđani jako vole bazene, tako da ih ima posvuda. Osim bazena ima jako puno prirodnih termalnih bazena, ne znam kako to nazvati. To su rupe ispunjene toplom vodom. Od prirodnih ljepota ima stvarno svega, fjordova, vulkanskih kratera, slapova, na nekim lokacijama sam bio već nekoliko puta i svaki put je drukčiji doživljaj. Savršeno mjesto za ljubitelje prirode. Ima jako puno planinarskih puteva, lokacija za kampiranje, za svakoga ponešto. Predivno je probuditi se u šatoru uz zvuk slapa. Hrana nije ništa posebno specifična, riba je velik udio u prehrani, kao i janjetina. Juha od janjetine je "najpoznatije" jelo.

Island je odličan izbor za život

- Nije mi nimalo žao zbog odlaska i smatram da je Island dobar odabir, osjećam se odlično ovdje. Dolazim u Hrvatsku za rođendan, sad u listopadu, na tjedan dana i da usput pokupim još stvari. Vjerujem da ću u budućnosti moći relativno često dolaziti, jednom u 2-3 mjeseca. Čisto zbog roditelja i prijatelja. Ima dosta niskobudžetnih letova pa nije problem pronaći dobre ponude. Vidim se na Islandu do kraja života bez problema. Do te razine da sam već počeo gledati zemljišta izvan Reykjavika za gradnju manje kuće. Mislim da je to vrlo ostvarivo, pogotovo nakon što se zaposlim, a mislim da zbog svoje struke neću imati problema na tom području - zaključuje Daniel.

Preuzeto s portala www.nasiljudi.hr