Gdje sam?

Moj EVS u Francuskoj

Upoznala sam mnoge drage ljude i sklopila divna poznanstva, svakoga dana nešto novo naučila i otkrila. Ne oklijevajte prijaviti se na EVS, to bi vam mogla biti najbolja odluka u životu!

Zovem se Danijela i dolazim iz Zaprešića u okolici Zagreba. Na Europskoj volonterskoj službi sam bila od 1. rujna 2016. do 1. srpnja 2017 u Toursu u Francuskoj. Završila sam diplomski studij engleskog i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Još tijekom studija mi je velika želja bila otići u Francusku na nekoliko mjeseci, što bolje usavršiti francuski jezik te u potpunosti otkriti i doživjeti francusku kulturu. EVS mi se činio kao odlična prilika za to jer omogućuje mladima dugoročno volontiranje u zemljama Europske unije i partnerskim zemljama. Svrha EVS-a je razviti solidarnost, međusobno razumijevanje i toleranciju među ljudima, a volonterima omogućiti stjecanje novih znanja i vještina te osobni i profesionalni razvoj. Stoga sam se i ja posredništvom Volonterskog centra Zagreb i uz pomoć svoje koordinatorice, simpatične Andreje prijavila na projekt koji me je najviše zainteresirao.

Kuća Europe - Informacijski centar Europe Direct

Radila sam u Kući Europe - informacijskom centru Europe Direct u Toursu (http://maisoneuropetours.fr/). Cilj ove organizacije je pružanje informacija o Europskoj uniji općenito, kao i o njezinim politikama i programima, te pravima i mogućnostima za građane te komuniciranje građana s institucijama EU. Organizirali smo događanja, predavanja i radionice posvećene temama Europske unije te informirali na društvenim mrežama o njezinim djelatnostima. Moje aktivnosti su bile informiranje mladih o mobilnosti i mogućnostima programa Erasmus+, kao i predstavljanje Hrvatske i njezine kulture, običaja i gastronomije. Organizirala sam dva Dana volontera središnje Francuske, radionice o pisanju životopisa na engleskom jeziku, prezentacije i radionice o Hrvatskoj, pa čak i nekoliko puta govorila o Hrvatskoj na gradskom radiju!

Sir, vino i dvorci

Grad Tours u središnjoj Francuskoj u kojemu sam živjela miran je i relativno siguran. Ovu regiju nazivaju vrtom Francuske zahvaljujući dvadesetak dvoraca i prekrasnoj prirodi koja ih okružuje. Suprotno uvriježenom mišljenju, Francuzi su pristojni i oduševe se kad čuju da netko cijeni njihovu kulturu i dobro vlada francuskim jezikom. Francuzi su dosta angažiraniji od Hrvata. Kada se s nečime ne slažu, traže način da to promijene pa makar to značilo štrajk i protest ispred gradske vijećnice. Jako su ponosni na svoju kulturnu baštinu i gastronomiju. Naravno, sir i vino konzumiraju se gotovo svakodnevno. Upoznala sam mnoge drage ljude i sklopila divna poznanstva, svakoga dana nešto novo naučila i otkrila. Ne oklijevajte prijaviti se na EVS, to bi vam mogla biti najbolja odluka u životu!


Danijela Rako