Gdje sam?

Marin Čujić - udruga Krijesnica

Marin Čujić (19), volonter udruge Krijesnica jedan je od troje finalista Volonterskog Oskara 2014. Za Marina možete glasati OVDJE do 20. veljače 2015.

Ovo je njegova volonterska priča:

Za Krijesnicu sam saznao kad sam kao 6-godišnji dječak dobio malignu bolest. Srećom, Krijesnica je već tada bila uz mene i moje roditelje i olakšala moju borbu protiv bolesti. Nakon što sam ozdravio često sam razmišljao o tom periodu i vrijednosti podrške koju smo primili.
Prije dvije godine uključio sam se u Mlade Krijesnice – djecu i mlade koji su izliječeni od maligne bolesti, a nakon boljeg upoznavanja odlučio sam se aktivirati kao volonter u Udruzi.

Svakog dana sve više djece obolijeva od maligne bolesti. Roditeljima je izuzetno teško funkcionirati u situaciji kada bi trebali biti najsabraniji. Njima prenosim svoja iskustva i savjetujem ih, dajem im podršku. Ponosan sam na svoj angažman u provođenju projekta Malo svjetlo nade tijekom kojeg sam posjećivao škole djece i mladih koji su izliječeni i educirao ih o pristupu izliječenima i podršci koju mogu pružiti svojoj prijateljici ili prijatelju. To iskustvo me podsjetilo na moj povratak u školu. Odgovori koje sam dao na pitanja koja su postavljali vršnjaci izliječenog djeteta ili mlade osobe pomogli su im da se lakše zbliže sa svojom prijateljicom ili prijateljem kojeg nisu dugo vidjeli.

Sve svoje aktivnosti radim s osmjehom, a smijeh liječi pa je i to jedan od načina kako pomažem djeci i njihovim roditeljima. Roditeljima je ponekad teško razgovarati s ljudima koji nisu prošli kroz iskustvo liječenja djeteta od maligne bolesti, imaju osjećaj da ih se ne razumije. Najveća zahvala mi je njihov osmijeh, njihov pogled razumijevanja i to me motivira. Sretan sam što svojim iskustvom mogu pomoći i što mi je to Krijesnica omogućila.

Isto tako mi je jako drago uključiti se u sve aktivnosti udruge – od pomoći u uredu, u provođenju rehabilitacijskih programa ili u informiranju javnosti o ovoj problematici. Volontirajući na štandovima (Interliber, Dan rijetkih bolesti) u mogućnosti sam direktno ljudima objasniti sve probleme na koje djeca i roditelji nailaze tijekom liječenja, maknuti stigmu s bolesti, pokazati i dokazati da je izlječenje moguće i da se život može normalno nastaviti.

Kako sam trenutno nezaposlen, svoje slobodno vrijeme volim utrošiti na dobročinstvo u koje vjerujem kao i izlječenje djece i mladih. Nadam se da će uz mene stajati i drugi mali i veliki pobjednici i na isti način pomagati onima koju su svoju borbu tek započeli.

Marin Čujić, volonter udruge Krijesnica