Gdje sam?

GRAWE volontira - doprinos humanijem društvu

Nastavljamo s uspješnim pričama o volontiranju zaposlenika poslovnog sektora. Ovaj put donosimo iskustvo volontiranja zaposlenika slavonske podružnice GRAWE Hrvatska d.d. koji unazad nekoliko godina sudjeluju u volonterskim aktivnostima u zajednici. Priča je dio projekta „Širenje područja suradnje – korporativno volontiranje kao inovativni oblik filantropije i resurs za razvoj civilnog društva“.

Djelatnici slavonske podružnice GRAWE Hrvatska d.d. rado se odazivaju volonterskim aktivnostima u zajednici i upravo smo mi začetnici volontiranja naših zaposlenika u lokalnoj zajednici koje se unazad tri godine proširilo na cijelo poduzeće.

Unazad nekoliko godina sudjelovali smo u različitim aktivnostima u Slavoniji i Baranji. Naša suradnja s Volonterskim centrom Osijek započela je u Europskoj godini volontiranja 2011. kada smo jedan dan proveli u Domu za starije i nemoćne osobe Ilok bojajući kućice u kojima stanuju korisnici Doma, uređujući okoliš te sudjelujući u sezonskim radovima u voćnjaku i vinogradu. S obzirom na to da su osobe treće životne dobi često udaljeni od svojih najbližih i ponekad se osjećaju usamljenima, ova volonterska akcija pokazala se kao odličan izbor kroz koju smo njihov boravak u Domu učinili ugodnijim i ljepšim.

Prošle godine uključili smo se u projekt „Naučimo volontirati“ Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira. Kroz humanitarnu akciju „Za one kojima je najpotrebnije“ uljepšali smo trošnu kućicu i okoliš jedne starice u Belom Manastiru čime smo joj izmamili osmijeh na licu i radost u srcu.

„Ove godine više od 300 zaposlenika uređivat će okoliš i prostor u 16 udruga ili ustanova čiji su korisnici djeca. Osobno sam zaista sretan i ponosan što će GRAWE volonteri na području Slavonije uređivati čak četiri ustanove ili udruge i što ćemo provesti dan družeći se s njihovim korisnicima i zaposlenicima. Drago mi je što ćemo dati barem mali doprinos uređenju prostorija i okoliša odabranih ustanova i time utjecati na poboljšanje kvalitete usluge koju pružaju svojim korisnicima. Još važnije, drago mi je što ćemo se upoznati i vidjeti kako izgleda njihova svakodnevica.

GRAWE svake godine organizira dobrovoljne akcije i potiče zaposlenike da za vrijeme radnog vremena i izvan njega doprinose razvoju kvalitetnijeg i humanijeg društva. Svojim aktivnostima nastojimo doprinijeti jačanju svijesti o važnosti volontiranja, prvenstveno među zaposlenicima, ali i biti primjer u zajednici u kojoj poslujemo.“

Silvio Ambruš, direktor regije Slavonija


U sklopu projekta „Širenje područje suradnje - korporativno volontiranje kao inovativni oblik filantropije i resurs za razvoj civilnog društva“ (IPA 2012) objavljivat ćemo crtice iz života volontiranja zaposlenika. Ovi primjeri dobre prakse imaju cilj potaknuti i motivirati poslovni sektor, i sve druge, da se uključe u volonterski svijet.

Ovaj projekt financira Europska unija iz programa IPA 2012, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Volonterskog centra Osijek.