Gdje sam?

Ana od Švedske

Pozdrav. Moje ime je Ana i volonterka sam u Švedskoj. Željela sam volontirati u Berlinu, ali tamo nisam našla odgovarajuću organizaciju. Slijedeća postaja bila je Skandinavija. Zašto? Jer me jako zanimalo kako se živi u svijetu koji je potpuno različit od našeg i gdje sve funkcionira. Volontiranje je odličan način za upoznavanje druge kulture.Došla sam u Växjö 11.10. Počela sam odmah “radit”, jer sam zbog čekanja dozvole za boravak kasnila 2 mjeseca s projektom.
Radim u organizaciji koja je u biti sklop nekoliko različitih organizacija od kojih jedna, pod imenom Samhällsentreprenörer, što bi otprilike značilo socijalno poduzetništvo, potiče kreativno poduzetništvo kod mladih.
Samhällsentreprenörer je tečaj koji pripada u domenu folkhögskole, to je neka vrsta škole bez ocjena gdje se radi na individualnom razvoju. Imamo 16 studenata koji svaki dan dolaze u organizaciju, imaju zanimljiva predavanja, seminare, igre i događanja. Tu se stvarno vidi koliko smo daleko od Švedske. Ovdje se radi tako da svaki od tih studenata ima neki svoj san, cilj, želju za budućnost, a tu su na pravom mjestu da nauče kako to ostvariti i to na praktičnim primjerima. Ciljevi su razni, od otvaranja kompanije za filmsku produkciju, preko otvaranja ateliera za dizajn namještaja do stvaranja neprofitne organizacije za mlade.
Moja sfera djelovanja je grafika i film. Sad trenutno radim logotip za jednog studenta i osmišljavam promociju za još troje.
Napravila sam katalog sa fotografijama svih razreda za folkhögskolu i logotip za jednu neprofitnu ekološku organizaciju.
U skoroj budućnosti održat ću radionicu za VJ-ing i snimiti neki ludi video.
Imam potpunu slobodu da organiziram što god želim, tako da trenutno kujem planove :)
Želja mi je snimiti dokumentarac i raditi na Youth exchange projektu.
Ovdje se osjećam jako dobro jer mislim da sam odabrala odličnu organizaciju (nikad ne znaš preko interneta što ćeš zapravo dobiti) u kojoj ima puno mogućnosti za osobni i profesionalni napredak.
Jedina stvar koja mi se ne sviđa je što radim u malom gradu, koji je najkišniji u Švedskoj, a spavam u malom selu koji je izvan grada.
Sve u svemu super. Ovakvo volontiranje kao koncept mi se sviđa, jer ti daje mogućnost da upoznaš jednu toliko različitu zemlju i jedan sasvim drugačiji način rada; svakako bi preporučila svima koji žele isprobati nešto sasvim novo.


Ana
Volonterka u sklopu programa Mladi na djelu u gradu Växjö, Švedska

O Aninim prvim danima u hladnoj Švedskoj pročitajte na http://blogg.natverketsip.se/ a njen posljednji video uradak pogledajte na www.vimeo.com/anarad