Gdje sam?

Promocija i priznavanje volontiranja

Organizirajući promotivne kampanje, volonterske akcije, okrugle stolove i konferencije nastojimo proširiti krug ljudi uključenih u volonterske aktivnosti te pridonijeti boljem vrednovanju vrijednosti volontiranja u našem društvu.

Manifestacija ''1. Volonterski susreti'' – «Volonterski susreti» naziv su manifestacije koju smo pokrenuli 2009. godine zamislivši je kao platformu za izgradnju (međusektorskih) partnerstava kroz susret raznih dionika iz volonterskog svijeta, u razmjeni iskustava i primjera dobre prakse u volontiranju i volonterskim aktivnostima. «1. Volonterske susreta» održali smo pod nazivom «Sve boje volontiranja», 4. i 5. studenog 2009. godine, u prostorijama muzeja Mimara. Posebnu pozornost usmjerili smo, kako samo ime ovih «Volonterskih susreta» sugerira, na povezivanje dionika koji rade na razvoju volonterstva u različitim sektorima društva – kako civilnom, tako i javnom i privatnom, a kojima bi koristilo da bolje upoznaju aktivnosti i programe koji se trenutno provode ne bi li otvorili mogućnosti za buduću suradnju. Platformu za ostvarivanje ovog cilja postavili smo kroz 2 glavna dijela programa – prikaz različitih primjera dobre prakse te razmjenu iskustava u interaktivnom radu na okruglim stolovima različite tematike.

Tijekom dva dana sudionicima «Volonterskih susreta» predstaljeni su primjeri dobre prakse u organizaciji volonterskih aktivnosti iz različitih dijelova Hrvatske. Sudjelovali su: Dom za starije i nemoćne osobe Maksimir, Dom Antun Gustav Matoš (podružnica Dječjeg doma Zagreb), Ured za podršku svjedocima i žrtvama pri Općinskom i Županijskom sudu u Zagrebu, Udruga MOST iz Splita, Udruga Banica iz Lovinca, Udruga Krijanca iz Kukljice, Udruga Krik iz Slatine, Udruga Una iz Donjeg Srba te Udruga Mraz iz Zaboka.

Sudionike smo upoznali i s aktivnostima i uslugama koje smo kroz VCZ pokrenuli ili dodatno razvili tijekom 2009. godine. Iznijeli smo primjer kratkoročne volonterske akcije koja je prerasla u dugoročni program rada s beskućnicima. Ujedno smo iskoristili priliku za premijeru kratkog filma o volonterskoj akciji «Volonteri i beskućnici ponovno u akciji» kojeg je volonterski snimio i uredio VCZ volonter Tito Kliska. Prezentirana je Volonterska on-line zajednica uspostavljena uz pomoć on-line baze podataka te su sudionici upoznati s mogućnošću regrutacije volontera putem ovog kanala.

S partnerima iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grada Zagreba, Hrvatske mreže volonterskih centara te s brojnim partnerima i suradnicima iz civilnog i poslovnog sektora organizirali smo ukupno četiri okrugla stola u sklopu «1. Volonterskih susreta»:

Manifestaciju je posjetilo 107 sudionika uključujući 25 udruga, 23 javne ustanove, 2 tijela javne vlasti te 3 tvrtke koje djeluju na području Hrvatske kao i velik broj samih volontera - alternativnih zvijezda u zajednici. Brojna izlaganja iz različitih regija, četiri okrugla stola i neformalna druženja donijeli su brojne prilike za razmjenu ideja o radu u idućoj godini, te možemo reći da su boje volontiranja pokazane u punom sjaju. U završnom, svečanom dijelu manifestacije, dodijelili smo i prvog Volonterskog oskara, nagradu za zagrebačkog volontera/ku godine.

Nacionalna konferencija «Program MLADI Europske komisije u Hrvatskoj» (studeni 2004.) – Prva konferencija o Programu MLADI u Hrvatskoj održana u Zagrebu. U rad konferencije uključilo se 90 sudionika iz udruga i državnih institucija. Bila je to ujedno i prva konferencija ovakvog profila i broja sudionika u organizaciji Volonterskog centra Zagreb.

Eco bus tour (2002) – Putujuća konferencija održana uoči svjetskog Summita o Zemlji u Johannesbourgu u ljeto 2002. U travnju 2002. 50 je sudionika iz Danske, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske i Rumunjske obišlo zaštićena područja prirode i gradove u Srbiji i Crnoj Gori, Bugarskoj, BiH i Hrvatskoj, sudjelovalo na 7 radionica i javnih tribina s temama zaštite močvara, zaštite ptičjih vrsta, zagađenja jezera i rijeka, problema urbanizacije, zaštite šuma te problema minskih polja. Zaključci i iskustva s konferencije upućeni su na Summit u Johannesbourgu. U Eco touru je sudjelovala i skupina novinara i filmska ekipa koja je pratila sve događaje i nakon završetka konferencije pripremila dokumentarni film.