Gdje sam?

Pripreme za volonterske akcije

Na temelju dosadašnjeg iskustva na terenu, izdvojili bismo neke stavke koje je bitno imati na umu prije odlaska na volontersku akciju!

1. Budite svjesni svojih ograničenja. Rad u kriznim situacijama može uzrokovati stres, tjeskobu, strah ili druge emocije. Imajte na umu da ne možemo poništiti učinke potresa ili pandemije. Sve što možemo učiniti je pomoći vlastitim doprinosom osobama pogođenim potresom. Svaki doprinos je vrijedan. Nemojte se osjećati krivim jer ne možete pomoći svima u potrebi.

2. Odnosite se prema svima s poštovanjem. Aktivno slušajte i jednostavno budite svojim prisustvom tu za osobe koje su pogođene posljedicama potresa. Njima ponajviše treba empatija i osjećaj zajedništva.

3. Radite u okviru vlastitog zadatka i mogućnosti. Ne moramo se nikome dokazivati. Volonteri su junaci neovisno o količini obavljenog posla.

4. Pažljivo slijedite sve sigurnosne upute koje ste dobili prije i za vrijeme volonterske akcije. Ako ste u nedoumici, obratite se koordinatoru tima za dodatne odgovore.

5. Ponesite slojevitu i toplu odjeću. Popratite aktualnu vremensku prognozu. Poželjno je ponijeti dvostruku obuću. Jednu za mokriji, odnosno izazovniji teren, i jednu obuću koja se koristi tijekom prijevoza doma.

6. Voda može biti dostupna na vašem radnom mjestu, ali poželjno je ponijeti svoju bocu s vodom. Isto vrijedi za hranu - poželjno je da ponesete sendvič, voće ili energetsku pločicu.

7. Poštujte privatnost volontera i osoba pogođenih potresom. Fotografirajte samo ako imate dopuštenje osoba koje želite fotografirati. Napomena: u skladištu Hrvatskog Crvenog križa zabranjeno je fotografirati.

8. Rad u terenskim uvjetima zna biti težak. Ponekad se zadaci ne preklapaju s očekivanjima volontera. Na terenu će vas očekivati mnogo improvizacije. Molimo da imate razumijevanja i strpljenja, jer uvjeti na terenu nisu idealni. Ponekad se dogodi da se duži period vremena ništa ne događa i nema se što raditi.

9. Ključno je da se brinete o sebi, ali i o drugim članovima tima.

10. Pročitajte Smjernice za komunikaciju volontera s osobama koje su pogođene posljedicama potresa.

11. Ponesite maskice i budite odgovorni prema ljudima s kojima ste u kontaktu (mnoge osobe spadaju u rizične skupine i već ionako prolaze kroz velik stres neovisno o pandemiji). Redovito dezinficirajte ruke i pripazite na potreban razmak.

Hvala na spremnosti i volji da volontirate!

Literatura: Priručnik za predavače za obuku voditelja timova i spontane volontere: Spontani volonteri - Hrvatski Crveni križ