Gdje sam?

Kako si?

Kako si?” je online platforma s korisnim i provjerenim psihoedukativnim sadržajima i savjetima za nošenje sa životom u vrijeme korona virusa, kreirana od strane studenata psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Kontakt: e-mail: kakosi@ffzg.hr i Facebook stranica

”Kako si?“ je online platforma s korisnim i provjerenim psihoedukativnim sadržajima i savjetima za nošenje sa životom u vrijeme koronavirusa. Kreirana je od strane 18 studenata koji su se primarno okupili kako bi upisali i odslušali izborni kolegij “Psihički poremećaji - etiologija i dijagnostika” na studiju psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a sve to pod vodstvom prof.dr.sc. Nataše Jokić-Begić. Profesoricu vjerujemo šira javnost poznaje po njezinim gostovanjima u emisijama na temu psihičkog zdravlja, u kojima nam svojim staloženim i umirujućim tonom pomaže bolje razumjeti svoje emocije, posebice tjeskobu i strah, te pruža savjete za nošenje s istima. 

Profesorica je, s obzirom da studenti nisu mogli održati kolegij kako je bilo planirano, pokrenula  online razgovor o situaciji pandemije koronavirusa i popratnim pojavama koje su vidljive u društvu te njihovom negativnom utjecaju na mentalno zdravlje. Studentima je to bio znak da nešto poduzmu. Odlučili su odgovoriti svojim entuzijazmom, optimizmom, znanjem i vještinama koje su stekli u dosadašnjem studiranju te su pokrenuli platformu „Kako si?“. Na platformi kroz 6 kategorija (aktivnosti, emocije, komunikacija, obitelj, škola, zdravlje) nude razne savjete za očuvanje psihičkog zdravlja, najviše putem psihoedukacije, no pišu i o konkretnim tehnikama i metodama za nošenje sa trenutnom situacijom, te kako uvođenjem jednostavnih promjena i novih navika u svakodnevnu rutinu olakšati ovo razdoblje sebi i ljudima s kojima boravimo. Na platformi također nude i popis telefonskih brojeva za dobivanje informacijo o COVID-19 ili za pružanje psihološke pomoći.

U sklopu platforme su oformili i e-savjetovalište u kojem volontira dio studenata. Svaki dan im pristižu novi, raznoliki i izazovni upiti, od onih koje muči anksioznost oko samog virusa i mogućnosti zaraze, onih koji se osjećaju usamljeno, onih koji su se u ovoj visoko stresnoj situaciji vratili nekim nekonstruktivnim obrascima ponašanja ili onih kojima je teško biti produktivan i posvetiti se svojim obavezama.

Iako savjetovanje može biti doista stresan proces, kažu kako im ozračje međusobne podrške to uvelike olakšava kao i rotacija koja im omogućava da imaju vremena kvalitetno se posvetiti svakoj osobi koja im se javi. Dodatnu sigurnost im ulijevaju iskusne koordinatorice koje im daju savjete i usmjeravaju te činjenica da prof. Jokić-Begić obavezno pregleda svaki odgovor. Tako ujedno i izgrađuju vještinu koja će im trebati u budućem profesionalnome radu. S vremenom su počeli primati sve veći broj upita što ih samo dodatno motivira i zahvalni su na povjerenju koje im je ukazano. 

Volonteri se trude svakome posvetiti punu pažnju i znanje te podijeliti s njima informacije, smjernice ili toplu riječ. Nadaju se da će do što više ljudi doći njihova poruka da je u redu potražiti pomoć. E-mail na kojemu ih možete pronaći je kakosi@ffzg.hr. 

Volonterka-novinarka: Angelina