Gdje sam?

VIV Actions 2020: UIRZ vs. Covid-19

"Osobe s invaliditetom, pa tako i naši članovi, tijekom života naučili su biti veliki borci jer drugačije ne bi opstali u društvu koje ih, s malim i sporim pomacima prema naprijed, ipak svrstava na marginu društva. Stoga je tijekom epidemije ta populacija bila vrlo disciplinirana i prilagodljiva."

Udruga invalida rada Zagreba pomogla im je uz podršku volontera u ovoj borbi, online psihološkom i pravnom pomoći i dostavom osnovnih živežnih namirnica, higijenskih potrepština, zaštitne opreme i lijekova na kućnu adresu.

Članovi UIR Zagreba su osobe s invaliditetom s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, različitih dijagnoza i tjelesnih oštećenja, mnogi teško pokretni i u samačkim kućanstvima, većinom treće životne dobi i uglavnom u invalidskim mirovinama – što znači minorne mirovine. Osim uključivanja u razne programe UIR Zagreba, mnogi su članovi bili uključeni u klupske aktivnosti koje su bile organizirane u prostorijama UIR Zagreba, svakodnevno od 08-20 sati. Nažalost, mnogim članovima UIR Zagreba to je bio drugi dom u koji privremeno nisu mogli puna dva mjeseca, a neki i duže. Uz brojne poteškoće vezane uz samoizolaciju uslijed korone, mnogi se, još i danas, bore s dodatnim problemima vezanim uz oštećenja stanova i kuća nastalih zbog nedavnog potresa, kao i sa strahom i panikom od ponovljenih podrhtavanja.

 

Odmah po uvođenju mjera Stožera civilne zaštite RH, UIR Zagreba je, kao i brojne druge organizacije i institucije, krenula s prilagodbom rada i provedbe aktivnosti. Zaposleni djelatnici svojim su članovima, ali i ostalim zainteresiranima, bili svakodnevno dostupni putem telefona i elektroničke pošte. Tako su zaposleni djelatnici, ali i volonteri UIR Zagreba, putem online video uputa i poruka motivirali članove UIR Zagreba da se aktiviraju tijekom pandemije.

 

Osim posljedica na psihičko stanje uslijed samoizolacije, dodatne neugodne posljedice na mnoge je članove ostavio i nedavni potres u Gradu Zagrebu. Te su posljedice, čak i tijekom samoizolacije, zaposlenici i vrijedni volonteri UIR Zagreba nastojali ublažiti kroz duge telefonske psihoterapeutske razgovore dok je pravnik, putem telefona i elektroničke pošte, pružao savjete pravne naravi.

Osim motivirajućih i psihoterapeutskih aktivnosti, UIR Zagreba je, u suradnji s opskrbljivačima, organizirala i dostavu osnovnih živežnih namirnica i higijenskih potrepština na kućnu adresu svojih članova koji su za takvu uslugu iskazali interes. Iako su mnoge organizacije i udruge provodile slične akcije, UIR Zagreba se aktivirala s obzirom na veliku potrebu i nedostupnost pomoći za sve. Uz poštivanje svih preporučenih zaštitnih mjera, volonteri su članovima dostavljali i zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva te po potrebi odlazili i u ljekarne.

 

Iako mjere ograničavanje popuštaju i postepeno se sve vraća u "normalu", vjerujemo da povratak neće biti lak niti brz. Stoga će UIR Zagreba s aktivnostima prilagođenim uvjetima samoizolacije nastaviti i dalje, uz svoj redovan rad prilagođen preporukama Stožera civilne zaštite RH jer je riječ o jednoj od najvećih ranjivih skupina u svijetu – osobama s invaliditetom, a uz to i o najmudrijem i najiskusnijem dijelu naše populacije – zlatnoj, trećoj dobi.

Svoja iskustva zabilježili su fotografijama i kratkim filmovima koje su spojili u jedan pravi volonterski video uradak!