Gdje sam?

VIV Actions 2020: Pravna klinika

Pravna klinika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sastoji se od čak 108 studenata „kliničara“ i akademskih mentora, a ove godine obilježava 10 godina rada. Studenti samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve, pri čemu im po potrebi savjetom pomažu akademski mentori – suradnici, znanstveni asistenti i profesori. U jeku dvostruke krize koja je pogodila Zagreb uspješno odgovaraju na potrebe zajednice. Svoje sugrađane koji su se našli u problemima vezanim za tržište rada savjetuju na području radnog prava, a građanima pogođenima potresom pružaju informacije vezane za prijavu štete.

Kliničari Pravne klinike podijeljeni su u sedam grupa formiranih s obzirom na specifičnosti područja iz kojih prima predmete. Područja za koja su osnovane posebne skupine jesu: obiteljsko pravo i zaštita djece, zaštita radnika, diskriminacija, državljanstvo i azil, zaštita okoliša, prava pacijenata, zaštita žrtava i svjedoka kaznenih djela. Nakon što je određeni predmet zaprimljen, rješava ga jedan student kliničar koji piše pravno mišljenje ili opću pravnu informaciju.

Pravna mišljenja su kompleksnija te se strankama pokušava objasniti i riješiti njihov problem u najsitnije detalje dok su opće pravne informacije puno jednostavnije. I jedno i drugo prolazi provjeru studentskog mentora, a to su oni studenti koji već određeno vrijeme volontiraju u Pravnoj klinici te imaju više iskustva u pisanju. Kod općih pravnih informacija, studentski mentori su zadnja instanca provjere i nakon što ih oni odobre student koji je pisao konkretnu informaciju zove stranku i odgovara joj na pitanje. Pravna su mišljenja nešto složenija i opsežnija, stoga ih nakon studentskog mentora pregledava i akademski mentor. Akademski mentori su nastavnici Pravnog fakulteta ili stručni suradnici, a šalju im se oni predmeti koji se odnose na granu prava kojom se bavi konkretan mentor. Dakle, Klinika razvijenim internim sustavom kontrole eliminira moguće greške u radu i ne treba se plašiti nestručnosti.

„Pravna klinika uobičajeno radi tako da nam stranke osobno dolaze u prostorije na adresi Ulica Jurja Žerjavića 6, uz prethodnu najavu i dogovor termina telefonski. Također, postoji i mogućnost zaprimanja predmeta putem web obrasca, a kojega građani mogu pronaći na našoj web stranici (http://klinika.pravo.unizg.hr/). S obzirom na trenutnu situaciju i upute Stožera civilne zaštite, do daljnjega ne održavamo dežurstva, stoga nam se stranke mogu obratiti isključivo putem obrasca.

S pojavom korona virusa i uvođenjem mjera za suzbijanje širenja epidemije koje se provode zadnjih nekoliko tjedana, zaprimili smo veći broj predmeta vezanih uz radno pravo. Uglavnom se radi o ljudima kojima je otkazan ugovor o radu zbog smanjenja obujma posla ili im je smanjena plaća, a zanimaju ih njihova prava. Budući da ima govora o donošenju zakona koji bi suspendirao određeni broj odredaba Zakona o radu, očekujemo da će broj sličnih upita rasti. Također, kako su nedavno Zagreb i okolica pretrpjeli brojne štete uslijed potresa, očekujemo i porast upita u vezi naknada štete prouzročenih višom silom, odnosno prirodnom katastrofom. Trenutno aktualne predmete koji su vezani za potres i nastalu štetu vodimo kao hitne jer je građanima informacija potrebna u što kraćem roku. Kako su naše stranke uglavnom osobe starije životne dobi te slabijeg ekonomskog statusa, u manjoj se mjeri koriste internetom. Trenutno pokušavamo putem društvenih mreža potaknuti mlađe osobe da pomognu starijima sastaviti mail, ako znaju nekoga kome je naša pomoć potrebna.

Nakon odrađenog jednog semestra u Pravnoj klinici velik broj studenata se odluči za daljnji ostanak u Klinici. Razlog tomu je što je rad u Pravnoj klinici iznimno korisno i studentima drago iskustvo, a najveća prednost je svakako dodir sa stvarnim životom. Ovo je jedna od rijetkih prilika u kojima studenti Pravnog fakulteta stečenim znanjem mogu pomagati ljudima i upravo taj spoj je ono što Pravnu kliniku čini jedinstvenim iskustvom.“

Kontakt Pravne klinike:

E-mail: klinika@pravo.hr 

Stranke se mogu obratiti u radno vrijeme (svakim radnim danom od 10 do 12h, srijedom i četvrtkom od 17 do 19h) telefonom na: 01/4811-320; 01/4811-324

A našu VIV galeriju pogledajte ovdje!