Gdje sam?

VIV Actions 2020: Inicijativa „Zadaću napiši, jedinicu izbriši“

U doba kada se nastava zbog opasnosti od širenja korona virusa odvija virtualno, javlja se veći broj učenika koji teže usvajaju gradivo i prate nastavni program. Tehničke poteškoće, samoizolacija, novi oblik nastave i gradivo koje mora ići dalje, izazov su za učenike i njihove roditelje. Na sreću, uskočili su studenti Učiteljskog fakulteta s projektom „Zadaću napiši, jedinicu izbriši“. Odlučili su pomoći učenicima osnovnoškolske dobi od prvog do petog razreda pomoću besplatnih tjednih instrukcija putem online platformi, kako bi učenici bolje razumjeli i naučili sadržaj s kojim imaju poteškoće.

Projekt Online zadaću napiši, jedinicu izbriši pokrenule su studentice Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Helena Kovač, Marijana Bukvić i Mihaela Tepšić. S obzirom na novonastalu situaciju osmislile su online oblik projekta koji je prethodno osmišljen u okviru djelovanja Studenskog zbora Učiteljskog fakulteta. Cilj projekta je pomoći učenicima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj od 1. do 4. razreda u učenju sadržaja koji prate na televiziji te u nastavnim sadržajima koje obrađuju sa svojim učiteljima preko različitih online platformi. Roditelji učenika kojima je potrebna pomoć u učenju mogu kontaktirati volontere putem e-mail adrese: zadacunapisi.jedinicuizbrisi@gmail.com. Nakon što se roditeljima volonter javi i dogovori s njima sve opće informacije, počinje se s radom učenika u online obliku. Volonter i učenik izaberu online platformu koja im najbolje odgovara i preko nje održavaju instrukcije u za to dogovorenim terminima.

Volonterka Tihana:

„Svakodnevno druženje mog učenika i mene je klasično za razdoblje školovanja. Imamo dana kada radimo puno i puno vježbamo kroz razne metodički osmišljene igre. Također ima dana kada je učenik iscrpljen pa se više „prijateljski" družimo i igramo zajedno. Atmosfera je opuštenija nego u razredu i lijepo se nadopunjavamo. Zadovoljna sam našim trudom i radom, a primjećujem da je i moj učenik. Traži me sam pomoć i željan je savjeta koje velikodušno usvaja. Loša internetska veza zna prekidati naše vježbe, ali nadoknadimo to porukama ili jednostavno pričekamo da se veza vrati. Oboje smo prilagodljivi te uzimamo najbolje iz ove trenutne situacije."

Trenutno projekt broji oko 30 volontera i svaki ima barem jednog ili dvoje učenika. Kao budući učitelji u ovoj izvjesnoj situaciji osjetili smo potrebu da nekako pridonesemo svojim znanjem i idejama i da pomognemo učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima da što lakše i bezbolnije prođu kroz ovu školsku godinu. Kada je projekt krenuo bile smo uplašene kako će to sve izgledati i jesmo li uspjele sve obuhvatiti, ali u suradnji s fakultetom, profesorima i volonterima projekt je zaživio i u puno boljem opsegu nego što smo mislile. Svaki put kada dobijemo novog učenika ili nam volonteri jave svoja lijepa iskustva s terena sjetimo se zašto smo ovo pokrenule i to je ono što nam u ovoj trenutnoj situaciji stvarno najviše i pomaže.

Online nastava uvelike kroji i živote roditelja, koji imaju mahom pozitivne komentare na rad volontera: „Javljam Vam se povratno vezano za instrukcije i za vašu volonterku. Moj sin i ja smo oduševljeni njenim angažmanom i pristupom. Pošto slušam svaki dan što rade i na koji način, doista sam imala potrebu je pohvaliti, njen pristup i angažiranost, da ne spominjem strpljivost koju ima, što je teško i inače, a pogotovo online putem. Projekt je odličan i nama puno pomaže tako da puno hvala i vama."