Gdje sam?

VIV Actions 2020: Inicijativa „Pomoć hrvatskom školstvu pogođenom korona virusom“

Sveobuhvatan projekt pomoći učenicima osnovne i srednje škole i pripadajuća Facebook stranica „Pomoć hrvatskom školstvu pogođenom korona virusom“, nastali su 13. ožujka 2020. Pomoću Facebook grupe „INSTRUKCIJE“, Lana je okupila preko 50 volontera koji su spremni svakodnevno pomagati i rješavati upite od strane roditelja i učenika.

Inicijativu je pokrenula Lana Matičević, studentica prve godine diplomskog studija germanistike i pedagogije na Sveučilištu u Zadru. Nakon okupljanja velikog broja volontera, trebalo je organizirati i koordinirati podršku učenicima na nacionalnoj razini, pridržavajući se pritom preporuka Stožera Civilne zaštite. Dovitljivi volonteri i volonterke organizirali su pomoć putem Slack platforme. Volonteri su podijeljeni pod takozvane channele, a svaki channel predstavlja jedan predmet. Time su olakšali roditeljima i učenicima pronalazak volontera za točno one predmete s kojima trebaju podršku. 

Projekt funkcionira na način da se roditelji i učenici jave u channel, odnosno za predmet koji ih muči, a zatim se javlja prvi slobodni volonter i pomaže im s rješavanjem zadatka, objašnjavajući pritom i postupak. Ukoliko je potrebno detaljnije objašnjavanje volonteri i roditelji se dogovaraju za daljnje instrukcije. Na taj način, vrlo se jednostavno koordinira velik broj volontera i svakodnevno pomaže brojnim učenicima. Volonteri su studenti, nastavnici i stručni suradnici, a u novonastalim okolnostima nastavljaju međusobno uvježbavati online komunikaciju.

Kada je Lana pokrenula inicijativu, nije bila ni svjesna u što će ona prerasti, s obzirom na to da je ponudila instrukcije iz njemačkog jezika. No, na njezinu su se objavu ubrzo počeli javljati i brojni ljudi velikog srca i inicijativa se u kratkom roku razvila u sveobuhvatan projekt.

„Ponekad je još nestvarno što se događa, zahvalna sam roditeljima što su me odgojili da pomažem ljudima kojima je pomoć potrebna. Nisam bila ni svjesna da će se individualna inicijativa pretvoriti u projekt podrške online nastavi u doba korona virusa. Naime, osim što me je Sveučilište u Zadru podržalo, dobila sam podršku od različitih medija te svoga grada Novske. U ovakvim vremenima trebamo si međusobno pomagati.“

 

Ovdje pogledajte Youtube video s uputama inicijative za roditelje i učenike! 

Pronađite više informacija i kontakt inicijative na Facebook stranici, a ovdje pogledajte našu VIV 2020 galeriju!