Gdje sam?

3DTech - spoj inovacije i solidarnosti

3DTech  je startup inkubiran u ZICER-u (Zagrebački inovacijski centar) koji je potaknut trenutnom krizom počeo proizvoditi (3D printati) Venturijeve cijevi za respiratore, zaštitne vizire za medicinsko osoblje i ClipOn kvačice za zaštitne maske. 

3DTech: info@3dtech.hr, Facebook,

ZICER: web stranica i Facebook  

Neočekivani, nepredvidivi i svojeglavi virus koji je zavladao Zemljom i uzrokovao zdravstvenu krizu u većini zemalja, pokrenuo je posljedično i lavinu društvenih i ekonomskih posljedica koje na vlastitoj koži već osjećaju mnogi građani. Također trpi i veliki broj poduzeća koja unatoč neizvjesnosti vezanoj uz izazove i nastavak poslovanja, imaju želju da pomognu i budu dio inovativnog rješenja.

Inovacije i društveni utjecaj idu ruku pod ruku, a u ovo doba je potreba za inovativnim tehnološkim rješenjima koja bi olakšala kriza uzrokovanu koronavirusom još veća. Svakodnevno smo svjedoci ljudske solidarnosti, koja od individualnih, međusobnih gesti pomoći, seže sve do velikih svjetskih trendova, jedna od kojih je i vrlo brza 3D proizvodnja nužno potrebne medicinske i zaštitne opreme. Mnogi startaup-ovi na području Hrvatske su također odlučili svojim proaktivnim inicijativama dati svoj doprinos u sprječavanja širenja i posljedica virusa COVID-19.

Jedan od njih je i startup 3DTech inkubiran u ZICER-u. Zagrebački inovacijski centar (ZICER) pruža podršku brojnim startup-ovima, od kojih većina ovih dana svoje projekte razvija iz privremenih kućnih ureda, dok startup-ovi poput 3DTech koji 3D printaju neophodno potrebnu medicinsku opremu gotovo i ne napuštaju ZICER-ov prostor. Inovatori iz 3DTech-a uočili su glavni razlog povećanja stope smrtnosti u Italiji – nedostatak Venturijevih cijevi za respiratore. S obzirom na to da su spomenute cijevi potrošni medicinski materijal (svakom pojedinom pacijentu moraju se mijenjati svakih osam sati), mladi su poduzetnici altruistično krenuli s proizvodnjom (3D printanjem) Venturijevih cijevi za respiratore, kao i zaštitnih vizire za medicinsko osoblje i ClipOn kvačica za zaštitne maske pomoću kojih se može bilo koji filter papir koristiti kao masku (papir se potom promjeni, kvačice ostaju). 

Iz startup-a naglašavaju kako s ovim projektom nisu krenuli zbog profita - spremni su cijevi za respiratore dijeliti i besplatno, sve što im je potrebno za proizvodnju imaju, a od nadležnih bi možda jedino tražili da im nadomjeste trošak materijala. Krenuli su iz ljudskosti i dobre volje te kako bi pomogli aktivirati što više drugih poduzeća ili pojedinaca koji su u situaciji pružiti pomoć te svojim inovativnim radom pomoći drugima.

Svoje vizire Veezer već su donirali brojnim javnozdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske (domovima zdravlja, bolnicama, domovima za starije i nemoćne), a kako bi mogli nastaviti proizvodnju vizira koji će svoje mjesto naći kod onih kojima je to sad najpotrebnije, osmislili su poslovni model koji će financirati daljnje donacije. Naime, na platformi veezir.com, vizir se može kupiti i donirati za zdravstvene institucije po izboru. Također, ako ste zdravstveni djelatnik u nekoj od bolnica, klinika, domova za starije i nemoćne ili slično, na stranici se možete prijaviti za donaciju.

Volonterka-novinarka: Angelina