Gdje sam?

Inicijativa "Poklon ograda"

Inicijativa „Poklon ograda“ organizira pomoć ljudima koji u ovim teškim vremenima nemaju za osnovne životne potrebe, za naše sugrađane koji su ostali bez doma, posla ili hrane. Građani ovom akcijom u navedenim terminima mogu ostaviti svoj poklon – nekvarljivu hranu, higijenske potrepštine ili hranu za ljubimce, a isto tako osobe slabijeg socijalnog statusa mogu taj darak preuzeti. 

Svake subote, u 11 sati, na dvije lokacije u Zagrebu polako se počinju okupljati građani iz različitih dijelova grada. Stariji i mlađi, parovi, obitelji, volonteri i slučajni prolaznici. Povezuje ih samo solidarnost i humanost, razumijevanje da postoje oni koji trebaju pomoć, i želja da im pomognu. Ne zadržavaju se dugo, tek toliko da ostave ili preuzmu poklon porukom ljubavi i podrške, poklon koji će nekima sutradan omogućiti ručak na stolu.

Kriza koju je izazvala pandemija korona virusa u samo nekoliko tjedana ekonomski je uzdrmala desetke tisuća obitelji u Europi, dok je broj u svijetu višestruko veći. Skupina humanitaraca u njemačkom gradu Münchenu odlučila se solidarizirati i pomoći onima najpotrebitijima. Osmislili su poklon ogradu, mjesto na kojem svatko može ostaviti višak hrane, kućanskih potrepština, pa čak i proizvoda za kućne ljubimce, za sve one koji trenutačno nisu u financijski najboljoj situaciji. Isto to učinile su i zagrebačke aktivistice Sandra Vukušić, Danijela Medaković i Aleksandra Ivanac.

U inicijativu je uz aktivistice iz inicijative „Poklon ograda za sve one bez skloništa, posla i hrane“ uključena i navijačka skupina BBB u Akciji Plavo srce. Zajedničkim radom žele uključiti što veći broj građana, osobito onih kojima je pomoć potrebna, kako bi svaki dar došao u prave ruke.

Trenutne lokacije:

- “Keglić”- ( Trg Francuske republike 5) - ostavljanje paketića na klupama u osiguranim kutijama ili vrećicama

- Park mladenaca - (Siget/Trnsko)- ostavljanje paketića na klupama u osiguranim kutijama ili vrećicama

Akcije se održavaju na navedenim lokacijama svake subote od 11 do 14 sati.