Gdje sam?

Are You Syrious?

Are You Syrious? je 25.5. uz podršku SOLIDARNE, pokrenuo fond za hitnu podršku izbjeglicama u Hrvatskoj, kojima zbog pandemije te posljedičnog gubitka posla, prijeti opasnost od gubitka doma, gladi i razdvajanja od vlastite djece. 

Web i Facebook  

Are You Syrious? započeo je kao civilna inicijativa koja je ustanovljena i s radom započela u ljeto 2015. godine te je među prvima u Hrvatskoj pokušala pružiti podršku izbjeglicama na takozvanoj balkanskoj ruti. Danas je registrirana NVO s oko 200 volontera u zemljama diljem svijeta. Raspoređuju timove na terenu i šalju pošiljke pomoći u Siriju, Tursku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Francusku, Njemačku, itd. U Hrvatskoj svakodnevno pružaju podršku izbjeglicama i azilantima, a razvili su i programe neovisne integracije za djecu i odrasle kako bi im olakšali pristup obrazovanju, stanovanju i zaposlenju. Vjeruju da se nikome ne smiju oduzeti osnovna ljudska prava, sigurnost i humanitarna podrška, zalažu se za otvorene granice i pravedan tretman svih migranata.

Svoju su humanost i volju za pomoći najranjivijima još jednom pokazali pokrenuvši fond za hitnu podršku izbjeglicama u Hrvatskoj, kojima zbog pandemije te posljedičnog gubitka posla, prijeti opasnost od beskućništva, gladi i razdvajanja od vlastite djece. Baš u trenutku kada su ponovno počeli graditi svoje živote iz temelja, pandemija COVID-19 i potres u Zagrebu doveli su ih na rub egzistencije. 

Cilj kampanje je prikupiti 120.000 kn i tim novcem za 40 kućanstava, u kojima živi 65 odraslih osoba i 45 djece, osigurati stanarine ili osnovne potrepštine i hranu u vrijednosti troškova za jedan mjesec. Ove godine smo se svi podsjetili kako je to biti bespomoćan pred silama na koje nemamo nikakav utjecaj, no njihov je život posljednjih nekoliko godina svakodnevno bio ispunjen takvim nedaćama. Upravo zato im, kako kažu pokretači kampanje, žele pomoći da i u ovim teškim trenutcima imaju ono što zaslužuje svatko od nas: sigurnost dok si sami grade bolju budućnost te da ponovno, čim prije, stanu na svoje noge.

 

 

U samo 24 sata od početka kampanje prikupili su čak 49.000 kuna, što je više od 40% ciljanog iznosa. Taj iznos je dovoljan da osiguraju jednokratnu pomoć 16 kućanstava. Iznimno su zahvalni svima koji su dali svoj doprinos i pozivaju sve koji su u mogućnosti da podrže kampanju za hitnu financijsku podršku izbjeglicama u Hrvatskoj u tijeku pandemije COVID-19. Sve podatke možete pronaći na https://areyousyrious.eu/. I kao i uvijek, svaka pomoć je dobro došla!

Volonterka-novinarka: Angelina