Gdje sam?

Inicijativa Nova

Harambašićeva 12
10000 zagreb
T: 01 2446726
F: 01 230 4397
E: inn [at] inn.hr
URL: www.pomozimo.com

Inicijativa Nova je nevladina neprofitna organizacija čije se aktivnosti temelje na osiguravanju konkretne materijalne pomoći, (pomoći u izgradnji, adaptaciji i renoviranju neophodnog adekvatnog životnog prostora socijalno najugroženijim obiteljima, a također i prilagođavanje životnog prostora za osobe s invaliditetom), u svrhu normalizacije osnovnih životnih uvjeta dostojnih svakog čovjeka.
Ova aktivnost podržana je od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te je organizaciji dodijeljeno rješenje o suglasnosti za pružanje humanitarne pomoći, koju je dodijelila i odobrila Vlada Republike Hrvatske.
Zbog teške ekonomske situacije u zemlji, te porastom broja i potreba najugroženijih na području RH, Inicijativa Nova pokrenula je projekt “SRETAN DOM“ koji u naredne četiri godine obuhvaća pomoć za 266 najugroženijih obitelji te osoba s invaliditetom na području RH. U projekt su uključene obitelji preporučene od sedamnaest centara za socijalnu skrb iz različitih županija RH (Krapina, Gospić, Vukovar, Vinkovci, Petrinja, Virovitica, Pakrac, Karlovac, Kutina, Ivanec, Daruvar, Sv.Ivan Zelina, Vrbovec, Zagreb, Koprivnica, Bjelovar, Ivanić Grad i dr..), što daje sigurnost da je takvim obiteljima pomoć uisitnu najpotrebnija, te će obitelji kao takve od strane socijalnih radnika biti nadgledane.
Prema dosadašnjim saznanjima i preporukama socijalnih ustanova, najviše se radi o velikom broju obitelji s više djece predškolske ili pak školske dobi koji nemaju osnovne higijenske uvjete (sanitarnog čvora ni kupaonice ili pak svi žive u jednoj prostoriji bez struje, vode, hrane..).
Uz to potrebno je prilagoditi prostore za osobe s invaliditetom što uključuje izradu kućnih prilaza, rampi, prilagođenih kupaonica, nabava kolica i ostalih pomagala. Također napominjemo i potrebe dograđivanja životnog prostora.
Ovim projektom ostvarujemo minimalne, odnosno osnovne uvjete življenja svake obitelji, što znači da svaka obitelj ima struju, vodu, hranu, te adekvatan prostor za spavanje i boravak, a osobito djeca koja u svojim skromnim domovima nažalost nemaju ni minimalan prostor gdje bi u miru mogla obavljati svoje školske obveze. Osobama s invaliditetom osiguravamo lakši pristup prostoru u kojem žive, te samostalnije obavljanje higijenskih potreba.
Ovim projektom ugroženim obiteljima prvenstveno podižemo kvalitetu života koja će vratiti njihovo dostojanstvo, te ostvariti pravo na život dostojan svakog čovjeka.

Izdvojeni projekti