Gdje sam?

Volonterski kampovi - kako se prijaviti?

Kako se prijaviti na međunarodni volonterski kamp? Ovdje možete pročitati koje sve korake treba napraviti kako biste ljeto koje dolazi proveli na međunarodnom volonterskom kampu.

Pa da krenemo. Za početak...

• pretraži bazu volonterskih kampova na internetskoj stranici globalnog volonterskog mirovnog pokreta Service Civil International (SCI)
kreiraj svoj profil u bazi Service Civil Internationala
• ... ili se registriraj u bazi VCZ-a, popuni prijavu (Volunteers exchange form) te je pošalji e-mailom na exchange@vcz.hr
• uplati administrativni trošak u iznosu od 100,00 kn i participaciju za kamp u iznosu od 300,00 kn (iznos participacije za Europu/svijet), odnosno 150,00 kn (za kampove u regiji). U slučaju da nisi nigdje primljen, participaciju vraćamo.

VCZ potom prosljeđuje tvoju prijavu organizaciji koja priprema odabrani kamp. Organizacija provjerava da li još uvijek ima mjesta u kampu. Ako je kamp popunjen, tražimo mjesto u idućem kampu s tvog popisa (u prijavi imaš prostora za 6 kampova i mi savjetujemo da odmah upišeš 4, prijavu možeš popuniti više puta dok ti ne nađemo kamp). Odgovor jesi li primljen na kamp dobivaš u roku od 5 radnih dana.

Minimalno mjesec dana prije kampa dobit ćeš Infosheet za kamp koji opisuje lokaciju kampa, kako da dođeš tamo, detaljnije aktivnosti, tko će biti voditelji kampa i druge korisne informacije.

Ako administrativni trošak i participaciju uplaćuješ na naš žiro račun HR2123400091110055435, molimo te da nam skeniranu kopiju pošalješ na e-mail: exchange@vcz.hr ili faxom na broj 01/3013 736. Ukoliko nemaš mogućnost skeniranja ili faxiranja, molimo te da nas nazoveš u ured kako bi zapisali podatke o uplati.

Tko se može prijaviti na volonterski kamp?

Svatko motiviran može se prijaviti ako zadovoljava slijedeće kriterije:

Starost/mladost: Uglavnom moraš biti stariji od 18 i mlađi od 65, a ako ideš u Latinsku Ameriku, Afriku ili Aziju moraš imati najmanje 21 godinu – ali sve ovisi o opisu određenog kampa. Ako si mlađi od 18 možeš sudjelovati na kampovima u Hrvatskoj i Sloveniji te na onima u kojima je to posebno navedeno.

Posebni zahtjevi: Mogu se odnositi na kampove sa socijalnom tematikom (rad sa djecom, osobama s posebnim potrebama, stićenicima domova za starije i nemoćne). Često se zahtijeva motivacijsko pismo i čist kriminalni dosje, ali to ovisi o zemlji i kampu. Za kampove u Latinskoj Americi, Africi i Azijii potrebno je prethodno međunarodno volontersko iskustvo, poželjno kroz Service Civil International.   

Jezik: U većini kampova službeni je jezik engleski, ako je potrebno znanje lokalnog jezika to je navedeno u opisu kampa.

Plaćanje

Kako bi VCZ započeo proces prijave na kamp plaćaš administrativni trošak (trošak ureda i komunikacije s međunarodnim partnerima) u iznosu od 100,00 kn, te dodatnih 300,00 kn participacije za sudjelovanje na kampu u bilo kojoj zemlji svijeta, izuzev Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, BiH i Makedonije za koje participacija iznosi 150,00 Kn.

Unutar SCI-a postoji sistem solidarnosti u kojem volonter iz jedne zemlje plaća određenu participaciju u svojoj zemlji kako bi u zemlji u kojoj je kamp imao besplatan smještaj, hranu i radne materijale za vrijeme trajanja kampa, a njegova participacija zapravo omogućava besplatan smještaj i hranu onim volonterima koji su izabrali kamp u njegovoj zemlji. Tako da svatko uvijek plaća za nekog drugog. Neki kampovi zahtijevaju poseban doprinos za sudjelovanje (ukoliko postoji, vidljivo je u opisu kampa).

Kampovi (kratkoročni) traju u prosjeku od 10-30 dana te se možeš prijaviti za više kampova u istoj ili različitim zemljama. Puni iznos participacije (od 300,00 kn ili 150,00 kn) plaćaš samo jednom, za svaki sljedeći kamp na koji si primljen, plaćaš dodatnih 100,00 kn, a administrativni trošak se ne naplaćuje.

Ako si zainteresiran za razvoj volonterstva i članstvo u VCZ-u koje ti omogućava sudjelovanje u aktivnostima VCZ-a na lokalnoj i međunarodnoj razini, prijavu na mailing listu za članove i još puno lijepih stvari, godišnja članarina iznosi 80,00 kn. Ukoliko si član VCZ-a, administrativni trošak specijalno za tebe iznosi 50,00 kn. Za više informacija o redovnom i podupirućem članstvu možeš se obratiti djelatnicima u uredu VCZ-a.

Putovanje na kamp(ove): Volonter ga organizira i plaća sam, kao i cjepivo i vizu. VCZ posreduje i pomaže prilikom dobivanja vize.

Radionice

Za sve volonterke koji planiraju sudjelovati u kampovima organiziramo pripremnu radionicu koja traje jedan dan i o kojoj ćeš biti posebno obaviješten. Na toj radionici ćemo se zajedno pripremiti na sve što te može zateći u kampu... Također, svaku jesen održavamo evaluacijsku radionicu na kojoj ćeš moći podijeliti svoja iskustva te saslušati iskustva iz drugih kampova i zemalja, a tvoja će nam priča pomoći da poboljšamo naš rad.

U slučaju odustajanja

Odustajanje od odlaska na kamp može prouzročiti razne neugodne situacije organizatorima kampa, a i našoj udruzi. U cilju poboljšanja kvalitete svih volonterskih razmjena pročitajte i ovo:

Ako odustanete od kampa u periodu od:
• 30 i više dana prije početka kampa vraćamo vam 50% participacije
• Do 30 dana – ne vraćamo novac!

Volunteers exchange form pošalji na exchange@vcz.hr