Gdje sam?

Osnovne informacije

Program pod nazivom Međunarodni volonterski servis namijenjen je svima onima čije volonterske ambicije prelaze granice Republike Hrvatske. Volonterski projekti u inozemstvu idealan su spoj putovanja i otkrivanja novih kultura te filantropije koja pruža priliku za upoznavanje stvarnog života u zemljama koje posjećujete. Nudimo vam sudjelovanje u međunarodnim volonterskim kampovima i pomoć s pronalaskom dugoročnih međunarodnih razmjena volontera.

Program međunarodne razmjene volontera VCZ-ov je najstariji program, za pokretanje kojeg su nas inspirirali prvi volonteri iz inozemstva koji su 1996. godine došli u Pakrac kako bi pomogli u obnovi ratom razrušenih područja.

Na njihovim metodama rada izrasli su naši volonterski kampovi koje u različitim dijelovima Hrvatske organiziramo svakog ljeta. Prioritetna područja rada na volonterskim kampovima su: rad u područjima posebne državne skrbi (obnova, izgradnja, rad s društveno ugroženim skupinama), zaštita okoliša - ekološke aktivnosti (čišćenje, obnova i uređenje javnih gradskih i seoskih prostora, rad s djecom (posebice s djecom s posebnim potrebama), mirovni rad na regionalnom nivou (kroz radionice, edukaciju i regionalnu suradnju) te poticanje kulturnog i umjetničkog djelovanja kroz organizaciju festivala.

Međunarodni kampovi
su jedinstveni oblik volontiranja koji nudi pozitivne i praktične načine okupljanja ljudi iz različitih zemalja i različitih kultura kako bi živjeli i radili zajedno na projektima koji doprinose lokalnim zajednicama u kojima se oni održavaju. Opći ciljevi svih kampova su izgradnja mira, solidarnost, zajedništvo, interkulturalnost, razbijanje predrasuda i stereotipa, unapređivanje tolerancije i razumijevanja među ljudima. Premda se tematski razlikuju (rad s djecom, zaštita okoliša, kultura i umjetnost), u raznolikoj ponudi kampova svatko može pronaći nešto po vlastitoj želji.

Godišnje se održi skoro 2000 međunarodnih kampova u različitim zemljama svijeta i prilika su za sve građane, a posebno za mlade da kroz društveno odgovorno putovanje i volontiranje upoznaju različite zemlje svijeta i nove kulture, steknu novo znanje i vještine u zajedničkom radu sa grupom međunarodnih volontera, unaprijede strani jezik, ali prije svega naprave pozitivnu promjenu u lokalnim zajednicama širom svijeta.

Međunarodni kampovi se organiziraju tijekom cijele godine, a najaktivnije razdoblje je u periodu od travnja do listopada. Sudjelovati može svatko tko je motiviran za pomoć drugima i željan novih iskustava, prijateljstva i učenja jezika. Na kampovima sudjeluju međunarodne grupe od 5 do 20 volontera iz cijelog svijeta.

Bazu međunarodnih volonterskih kampova možete pretražiti OVDJE.

Svrha i krajnji cilj svih aktivnosti koje provodimo je rješavanje konkretnih problema i zadovoljavanje općih potreba lokalne zajednice u kojoj se naša aktivnost provodi. Takvim se djelovanjem ostvaruje naš drugi vrlo bitni cilj - promicanje mobilnosti mladih ljudi.