Gdje sam?

"Svijetlo i tama pričaju - neka i vama ispričaju"

 

Cilj projekta je da učenici srednjih škola, studenti i građani nakon doživljenog iskustva težine invaliditeta - posjetitelji simulatora(Kuća tame)- slijepe osobe percipiraju kao one koje imaju druge vrijedne sposobnosti i osobine. No, istovremeno da razumiju zakonitosti funkcioniranja u tami, da ih informiramo o vještinama koje slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu, o zanimanjima kojima se mogu baviti te kako komunicirati sa slijepom osobom.Na taj ćemo način potaknuti poštivanje različitosti i senzibiliziranost prema ovim osobama s invaliditetom. 

Aktivnosti Projekta:  - priprema i izrada edukativno-promotivnih materijala; kontaktiranje obrazovnih ustanova; organizacija i provedba edukativnih radionica za volontere; organizacija i provedba provog dana provedbe Projekta: šetnja korisnika pasa vodiča sa osobama iz kulturnog i javnog života od Cvjetnog trga do Muzeja za umjetnost i obrt; otvorenje izložbe skulptura gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac; info štand Udruge i projekcija filma: "Naše su mogućnosti beskonačne - film o psima koji mjenjaju živote"; simulator sljepoće koji se sastoji od 3 prostorije.Prva prostorija "Dodirni, pomiriši, slušaj i pogodit pokušaj" - privikavanje na tamu, razlikovanje mirisa, taktilno snalaženje u uobičajenim svakodnevnim vještinama. Druga prostorija "I mi ovaj svijet gradimo! Kreativni smo, vješti i radimo." - predstavljanje računala s govornom jedinicom, Brailleovo pismo, upoznavanje sa zanimanjima slijepih osoba i drugim govornim i taktilnim pomagalima. Treća prostorija "Dobrodošao, ispričaj mi što si prošao" - improvizacija prijateljskog kućnog okruženja gdje si posjetitelji u tami samostalno pripremaju nescafe, čaj ili sok te s domaćinom - slijepom osobom razgovaraju o prethodnim iskustvima. Po završetku aktivnosti, dojmove i iskustva moguće je riječima opisati u Knjizi utisaka "Upotrijebi pojmove i izrazi svoje dojmove". 

 

Organizator: Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet
Datum početka: 29.09.2015.
Lokacija: Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, Zagreb, Grad Zagreb

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.

Organizator(i): Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet
Lokacija projekta:Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, Zagreb, Grad Zagreb
Ciljana skupina: učenici srednjih škola, učenici 8-og razreda osnovnih škola, studenti, građanstvo
Ciljani broj volontera:30 (do sad se prijavilo 13 volontera)
Datum početka: 29.09.2015
Datum završetka:11.10.2015
Broj sati: 7
Učestalost: svakodnevno
Od - do: 9,00-16,00
Trajanje: Dugotrajno
Područje: Grad Zagreb i okolica
Potrebna znanja i vještine: Komunikacijske vještine
Vještine rada s osjetljivim društvenim skupinama
Kontakt osoba: Danijela Žganec
Web stranica: www.psivodici.hr
Pokriveni troškovi:Da
Dodatne bitne informacije: Po završetku zaprimljenih prijava volontera, stručni tim Udruge provest će inicijalne intervjue na temelju kojih će napraviti selekciju. Udruga će u provođenju aktivnosti projekata svakodnevno uključivati od 7-10 volontera.
Očekivani rezultati za organizaciju i korisnike: Provedbom planiranih aktivnosti Projekta izravno se utječe na smanjenje predrasuda i osvješćivanje ponajprije mladih osoba ali i građana o pravima, potrebama i mogućnostima slijepih osoba odnosno stvaranju uvjeta za njihovu bolju socijalnu uključenost. Stručni tim očekuje: uspješnu provedbu edukativnih radionica za volontere, uspješnu provedbu aktivnosti 10 dnevnog Projekta, bolju informiranost građanstva putem komunikacije na INFO štandu Udruge, osviještenost mladih osoba i građana grada Zagreba o temeljnim ljudskim pravima, potrebama i mogućnostima slijepih osoba i djece s teškoćama u razvoju, poticanje na empatiju, razumijevanje i prihvaćanje različitih osoba kao djela društva s naglaskom na slijepe i visokoslabovidne osobe.
Očekivani rezultati za volontere: Osim što će stručni tim Udruge svakog volontera educirati o pristupu i načinu komunikacije sa slijepim/visokoslabovidnim osobama, a koje će vještine kasnije moći primjenjivati kao asistenti slijepoj osobi, upoznat će ih se sa dugogodišnjim radom i djelovanjem Udruge (25 godina) kao djelom nevladinog i neprofitnog sektora. Kroz komunikaciju na INFO pultu Udruge, dobivene informacije pružati će korisnicima Projekta kao i drugim zainteresiranim posjetiteljima.Edukacija volontera obuhvaća i iskustvo sudjelovanja u Kući tame - Simulatoru sljepoće čiji posjet nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 
NAPOMENA: Sustav evidentira sve prijave članova, kako one izvršene tako i otkazane. U svrhu održavanja uspješnih volonterskih projekata, molimo da prijavu aplicirate samo ukoliko ste zbilja u mogućnosti na projektu sudjelovati.

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.