Gdje sam?

REACH 2 (REduce Energy use And CHange habits)

Projekt REACH (REduce Energy use And CHange habits) je međunarodni EU projekt u sklopu kojeg se provodi prvo ikad mapiranje energetskog siromaštva u Hrvatskoj s ciljem izravne pomoći pogođenima ovim oblikom siromaštva te uspostavljanja energetskog siromaštva kao problema koji zahtijeva posebno skrojenu politiku i mjere na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini.

Energetsko siromaštvo?

Energetski siromašna kućanstva su ona koja troše više od 10% svojih prihoda na račune za struju, plin, vodu. Drugim riječima, to su kućanstva u kojima je domaćima zimi prehladno u vlastitim kućama, koja imaju problema s grijanjem vode za pranje i pripremanjem toplog obroka te nemaju sredstava za priuštiti si zamrzivač ili škrinju..

U sklopu ovog projekta provedeno je prvo ikad mapiranje energetskog siromaštva u Hrvatskoj tijekom kojeg smo obišli preko 300 kućanstava na području Sisačko-moslavačke županije. Slijedi nam 2. posjet tih kućanstava u kojem ćemo u timovima od po dvoje implementirati jednostavne mjere energetske učinkovitosti (montiranje LED žarulja, samoljepljivih gumenih brtvila za prozore i vrata, perlatora, izo-folija, termostatskih ventila itd.) i tako bar malčice poboljšati njihove uvjete stanovanja. Budući da se radi o projektu većih razmjera odlučili smo pozvati volontere da se priključe projektu. Tijekom rada na ovom projektu, volonteri će imati priliku:

  • steći cjelovitu sliku i uvid u kompleksnost problema s kojima se domaćini kućanstava susreću i pomoći im unutar mogućnosti projekta 
  • doživjeti genijalnost domaćina na djelu (tehnološki izumi kao rezultat ograničenih resursa)
  • upoznati se s mogućnostima racionalnog upravljanja energijom s ciljem poboljšanja uvjeta stanovanja i smanjenja troškova (koje naravno mogu prakticirati i u vlastitom kućanstvu)
  • steći i usavršiti nove praktične i komunikacijske vještine
  • surađivati s drugim članovima tima raznolikih struka, steći više iskustva u terenskom i timskom radu
  • biti potaknuti predlagati mjere energetske učinkovitosti kojima možemo pomoći domaćinima te mjere koje bismo mogli predložiti donosiocima odluka
  • raditi na EU projektu
  • uljepšati dane domaćinima
  • i još mnogo mnogo toga..

Volontiranje podrazumijeva 2-3 terenska posjeta tjedno u trajanju od otprilike 10h na dan. Putni troškovi volontiranja su pokriveni.

Više o projektu nahttps://reach-energy.eu/hr/ odnosno putem filmića ​na https://youtu.be/H98pmL5RvAU .

Organizator: Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Datum početka: 05.11.2015.
Lokacija: Petrinja, Sisačko-moslavačka županija

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.

Organizator(i): Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Lokacija projekta:Petrinja, Sisačko-moslavačka županija
Ciljana skupina: Korisnici Centra za socijalnu skrb i Caritas mreže
Ciljani broj volontera:40 (do sad se prijavilo 5 volontera)
Datum početka: 05.11.2015
Datum završetka:31.12.2015
Broj sati: 25
Učestalost: tjedno
Od - do: 8.00 - 18:00
Trajanje: Kratkotrajno
Područje: drugi djelovi hrvatske
Potrebna znanja i vještine: Rad na računalu: Osnove rada na računalu
Komunikacijske vještine
Kontakt osoba: Jelena Radošević
Web stranica: http://reach-energy.eu/hr/
Pokriveni troškovi:Da
Dodatne bitne informacije: Budi aktivan, promijeni svijet!
Očekivani rezultati za organizaciju i korisnike: Implementirane jednostavne mjere uštede energije u energetski siromašnim kućanstvima koje ima bar malo poboljšavaju uvjete stanovanja. Sretni korisnici kojima su dragi volonteri uljepšali dan. U konačnici, doneseni zakonski akti na temelju kojih će se moći naći sredstava za sanaciju dotrajalih krovišta, fasada i stolarije kuća i stanova energetski siromašnih. Na taj način bismo poboljšali kvalitetu stanovanja, ali i života (zdravlja) trenutno energetski ugroženih građana Hrvatske.
Očekivani rezultati za volontere: Volonteri će naučiti implementirati jednostavne mjere energetske učinkovitosti u kućanstvima (montirati LED žarulje, samoljepljiva gumena brtvila za prozore i vrata, perlatore, izo-folije, termostatske ventile itd.) te upoznati se s mogućnostima racionalnog upravljanja energijom s ciljem poboljšanja uvjeta stanovanja i smanjenja troškova (koje naravno mogu prakticirati i u vlastitom kućanstvu). Također, usavšit će svoje komunikacijske vještine, te steći (više) iskustva u terenskom i timskom radu. Budući da je REACH tim interdisciplinaran, volonteri će imati mogućnost surađivati s ljudima drugih struka te učiti jedni od drugih. Vjerujemo da će doticaj s raznolikim uvjetima života u kojima žive domaćini također oplemeniti naše volontere.
Komentar organizatora: Nije nužno, ali bilo bi super kad bi volonter/ka imao/la vozačku dozvolu B kategorije + auto! :)

 
NAPOMENA: Sustav evidentira sve prijave članova, kako one izvršene tako i otkazane. U svrhu održavanja uspješnih volonterskih projekata, molimo da prijavu aplicirate samo ukoliko ste zbilja u mogućnosti na projektu sudjelovati.

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.