Gdje sam?

Povedi osnovce u svijet volontiranja

Imate slobodnog vremena? Izvrsno! A znanja i volje za dinamični i interaktivni rad s osnovnoškolskom populacijom? Još bolje! Jer naš tim traži motivirane i odgovorne osobe koji će nam pomoći u odgoju nove generacije volontera. Pridružite se projektu i odškrinite osnovcima vrata u svijet volontiranja!

Volonterski centar Zagreb u suradnji s 3 zagrebačke osnovne škole - OŠ Pavleka Miškine, OŠ Otona Ivekovića i OŠ Vladimira Nazora provodi projekt „Odgoj za volontiranje u osnovnoškolskim klupama“ (financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta). Projektom želimo promovirati i potaknuti razvoj odgoja za volontiranje kao oblika izvannastavne aktivnosti povezane s provedbom građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama te ih podržati u razvoju volonterskih programa i aktivnosti u njihovim školama. Njime ćemo ujedno pilotirati model uvođenja odgoja za volontiranje u osnovne škole u Hrvatskoj, u kojima je ono trenutno manje često i manje strukturirano no što je slučaj u srednjim školama.

Što vam nudimo?
• Kvalitetnu edukaciju o radu s učenicima i djelatnicima osnovnih škola na uvođenju volonterskih aktivnosti za djecu u školsku svakodnevicu. Četverodnevni trening održat će se od 18.03. do 21.03 u Zagrebu.
• Motivirajuću grupu mladih ljudi i poticajne djelatnike VCZ-a koji će vas podržati u vlastitom učenju o volontiranju te ohrabriti da osvijestite i u pogon stavite vlastite kapacitete za rad s djecom i školskim ustanovama.
• Pionirski rad na uvođenju sadržaja povezanih s odgojem za volontiranje u osnovne škole.

Što tražimo?
• Spremnost da sudjelujete u projektu od sredine ožujka do početka lipnja,
• Osnovne kompetencije potrebne u radu s ljudima (komunikacijske, socijalne, prezentacijske, vještine timskog rada),
• Interes za te osnovna znanja i iskustva u radu s djecom i mladima,
• Prednost dajemo studentima te nezaposlenim mladim stručnjacima pedagoškog usmjerenja, no i drugi motivirani volonteri su više nego dobrodošli. Prednost će imati i volonteri spremni dugoročnije volontirati u ovom programu VCZ-a na širenju modela u drugim osnovnim školama.

Dinamika projekta? Nakon treninga u ožujku, odabrane volontere ćemo podijeliti u voditeljske parove koji će zajedno kroz travanj i svibanj raditi s učenicima i nastavnicima u odabranim školama. Voditeljski par ima obavezu provesti uvodnu edukacijsku radionicu o volontiranju u trajanju od 2 školska sata kojoj je cilj informiranje učenika o vrijednostima, dobrobitima i mogućnostima volontiranja.
Potom ćete kroz travanj i svibanj u odabranim školama u direktnom radu sa zainteresiranim učenicima i nastavnicima osmišljavati volontersku akciju koju će učenici provesti u svibnju u sklopu manifestacije Hrvatska volontira. Čeka vas zanimljiv i dinamičan posao koordiniranja i osmišljavanja volonterske akcije i bliska suradnja s učenicima i nastavnicima. U svibnju, kao šlag na tortu dolazi sudjelovanje u zajedno osmišljenoj volonterskoj akciji u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“.

Glavna zaduženja: dogovaranje sastanaka i susreta u školi, koordinacija i direktni rad s učenicima, provođenje radionice i podrška učenicima i djelatnicima, naravno sve uz pomoć zainteresiranog nastavnika i djelatnika VCZ-a.

Glavni cilj: motiviranje i priprema učenika za osmišljavanje i provođenje njihove volonterske akcije, a kroz nju i postavljanje temelja za osnivanje njihovog budućeg volonterskog kluba.

Veselimo vam se!

Organizator: Volonterski centar Zagreb
Datum početka: 18.03.2015.
Lokacija: Zagreb, Zagreb

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.

Organizator(i): Volonterski centar Zagreb
Lokacija projekta:Zagreb, Zagreb
Ciljana skupina: djeca i mladi
Ciljani broj volontera:7 (do sad se prijavilo 7 volontera)
Datum početka: 18.03.2015
Datum završetka:10.06.2015
Broj sati: 2
Učestalost: tjedno
Od - do: bit će naknadno utvrđeno, po dogovoru sa školama
Trajanje: Dugotrajno
Područje: Grad Zagreb i okolica
Potrebna znanja i vještine: Komunikacijske vještine
Podučavanje
Drugo

Prezentacijske vještine Vještine timskog rada Vještine rada s osnovnoškolskom populacijom
Kontakt osoba: Patricija Gold
Web stranica: www.vcz.hr
Pokriveni troškovi:Da
Dodatne bitne informacije: Upoznavanje šire javnosti sa mogućnostima volontiranja u osnovnoj školi u sklopu školskih volonterskih klubova.
Očekivani rezultati za organizaciju i korisnike: Uvođenje odgoja za volontiranje i priprema za pokretanje volonterskih klubova u partnerskim školama. Kroz planiranje i provođenje volonterskih aktivnosti u osnovnim školama doći će do osnaživanja učenika za solidarno djelovanje i aktivnu participaciju u društvu, poboljšanja školske klime te povezivanja škole sa obiteljima uključenih učenika te sa širom lokalnom zajednicom.
Očekivani rezultati za volontere: Osim što ćete steći nove vještine planiranja i provođenja radionica/grupnog rada steći ćete i osnovne vještine menadžmenta volontera te spektar znanja iz područja filozofije, prakse i zakonskih okvira volontiranja u Hrvatskoj. Nudimo vam priliku da kao volonterski suradnici VCZ-a postanete pioniri i dugoročni promotori osnovnoškolskog volonterstva na području Zagreba.
Komentar organizatora: Naknadno ćemo vas zamoliti da nam mailom pošaljete životopis i motivacijsko pismo.

 
NAPOMENA: Sustav evidentira sve prijave članova, kako one izvršene tako i otkazane. U svrhu održavanja uspješnih volonterskih projekata, molimo da prijavu aplicirate samo ukoliko ste zbilja u mogućnosti na projektu sudjelovati.

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.