Gdje sam?

Ne damo naše autoceste!

TRI SATA ZA NAŠE AUTOCESTE: VOLONTIRAJMO ZA NAŠU BUDUĆNOST!

Inicijativa Ne damo naše autoceste! poziva sve građanke i građane da se uključe u akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju koja će se odvijati od 11. do 26. listopada na području cijele Hrvatske.

Koji su ciljevi ove akcije?

 • spriječiti koncesiju autocesta koja je financijski, društveno i gospodarski štetna;
 • spriječiti da se o našoj budućnosti neodgovorno odlučuje
 • aktivno uključiti građane i građanke u odlučivanje o važnim društvenim pitanjima koja imaju dalekosežne posljedice;
 • udružiti se kako bismo stvorili pravedniji sustav upravljanja i gospodarenja našom zajedničkom imovinom!


Kako pomoći?

 • Volontirajte tri sata na štandu inicijative Ne damo naše autoceste! u vašem dijelu grada ili u blizini vašeg radnog mjesta.


Koga kontaktirati?

 • Javite se na mail volontiram@referendum-autoceste.hr ili na besplatan broj 0800 42 29 i pomoći ćemo vam u pronalasku najbližeg mjesta za volontiranje na štandu.

Više informacija potražite na internetskoj stranici www.referendum-autoceste.hr

Ne damo naše autoceste!

Volontirajmo i zajedno odlučimo o našoj budućnosti!


------
Inicijativu Ne damo naše autoceste! pokrenulo je 7 organizacija civilnog društva (Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), 5 sindikalnih središnjica (NHS, HURS, MHS, SSSH, URSH) te dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta). Ovih četrnaest organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije (sindikati, udruge i građani) iz svih krajeva Hrvatske.

------
7 razloga zašto je koncesija autocesta štetna za hrvatske građane!

 1. Poklonit ćemo zaradu od 80 milijardi kuna privatnom koncesionaru - Koncesionar će u ovih četrdeset godina zaraditi na autocestama oko 80 milijardi kuna, a za taj novac možemo izgraditi 1250 škola, 400 bolnica ili 2000 vrtića.
 2. Koncesija neće riješiti problem duga za autoceste - Od koncesionara bismo dobili oko 3 milijarde eura, što je nedovoljno za pokrivanje duga za autoceste, a odrekli bismo se prihoda od cestarina, tj. mogućnosti da dug vraćamo.
 3. Mi preuzimamo rizik, privatni koncesionar ubire profit - Država će garantirati koncesionaru količinu prometa na autocestama i ako ga ne bude dovoljno - morat ćemo koncesionaru pokriti razliku u prihodima.
 4. Imat ćemo veće cijene cestarina - Koncesija autocesta u SAD-u, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i mnogim drugim zemljama značile su povećanje cijena cestarina što se može vidjeti i u većim cestarinama dionica koje su u Hrvatskoj već pod koncesijom u odnosu na one koje nisu.
 5. Povećat će se troškovi održavanja lokalnih cesta i smanjiti sigurnost u prometu - Koncesionari posebice podižu cijene cestarina za kamione kako bi ih radi troškova održavanja s autocesta prebacili na lokalne ceste, a više kamiona na lokalnim autocestama znači i više pretjecanja, a time i više prometnih nesreća.
 6. Izgubit ćemo stratešku polugu ekonomskog razvoja - Određivanjem cijene cestarina država može utjecati na izvoz, turizam, ukupnu cijenu roba i usluga, ruralni razvoj i druge ekonomske faktore te se odricanjem od upravljanja autocestama odričemo i bitne poluge za kreiranje vlastite ekonomske budućnosti!
 7. Nije istina da ne postoje druga rješenja! - Koncesija je samo jedan od mogućih modela monetizacije duga, i to najlošiji zbog svega što smo spomenuli, ali unatoč tome Vlada dosad nije razmotrila NITI JEDAN DRUGI model kao što je reprogramiranje duga što bi i financijski ispalo povoljnije od koncesije.

Četrdeset i četiri godine smo ih gradili, a sada ih poklanjamo nekome da na njima četrdeset godina zarađuje?!

Organizator: Zelena akcija
Datum početka: 11.10.2014.
Lokacija: Frankopanska 1, Zagreb

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.

Organizator(i): Zelena akcija
Lokacija projekta:Frankopanska 1, Zagreb
Ciljana skupina: svi građani i građanke
Ciljani broj volontera:300 (do sad se prijavilo 39 volontera)
Datum početka: 11.10.2014
Datum završetka:25.10.2014
Broj sati: 3
Učestalost: tjedno
Od - do: između 08:00 i 20:00 (prema mogućnostima)
Trajanje: Kratkotrajno
Područje: Grad Zagreb i okolica, drugi djelovi hrvatske
Kontakt osoba: volontiram@referendum-autoceste.hr
Pokriveni troškovi:Ne
Dodatne bitne informacije: Za volontere bit će osigurana osvježenja. Volontirati možete samo jednu smjenu, a po želji i više njih. Svi volonteri dobit će i osnovnu edukaciju.
Očekivani rezultati za organizaciju i korisnike: Pomoć u skupljanju dovoljno potpisa kako bi se mogao raspisati nacionalni referendum o koncesioniranju autocesta na kojem bi se svi građani i građanke mogli izjasniti o tom pitanju.
Očekivani rezultati za volontere: Volonteri i volonterke će, osim zadovoljstva da su pomogli u borbi za očuvanje zajedničke imovine svih građana i budućih generacija, dobiti svu potrebnu osnovnu edukaciju o komunikaciji s građanima na štandu, o temi koncesioniranja te tehničke detalje o proceduri skupljanja potpisa. Usto, volonterima i volonterkama će ova aktivnost moći biti upisana u volontersku knjižicu, u skladu sa Zakonom o volonterstvu.

 
NAPOMENA: Sustav evidentira sve prijave članova, kako one izvršene tako i otkazane. U svrhu održavanja uspješnih volonterskih projekata, molimo da prijavu aplicirate samo ukoliko ste zbilja u mogućnosti na projektu sudjelovati.

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.