Gdje sam?

PSIHOLOŠKO SAVJETOVALIŠTE ZA STARIJE OSOBE

PSIHOLOŠKA PODRŠKA I POMOĆ U NOŠENJU SA SPECIFIČNIM PROBLEMIMA STARIJE DOBI KROZ GRUPNI RAD S KORISNICIMA

Projekt "Psihološkog savjetovališta za starije osobe" uspješno djeluje već tri godine i provodi ga psihologinja Zaklade kroz psihoedukativne programe te grupe podrške i samopomoći. Grupe su organizirane jednom tjedno na više lokacija (7) u trajanju od 1,5 sata. Grupe se mogu po potrebi prilagođavati prema dobnom rasponu korisnika uzimajući u obzir činjenicu kako je ovakav tip rada poglavito usmjeren ka osobama rane i srednje starosti. Dostupno je i individualno psihološko savjetovanje po potrebi. S obzirom na proširenje mreže ulsuga i povećan opseg ukazanih potreba tražimo volontere koji bi sudjelovali u projektu.

O projektu:

Starenje je proces koji započinje prije starosti, započinje rano i traje dugo. Neke sposobnosti kao na primjer motorička brzina počinje opadati već i prije srednjih godina. Starenje podrazumijeva niz promjena s kojima se osobe starije životne dobi susreću od samih bioloških promjena, promjena u zdravstvenom statusu, promjena u psihološkom doživljavanju sebe, promjena u doživljavanju okoline do nekih specifičnih individualnih pitanja svake osobe pojedinačno.

PSIHOLOŠKE RADIONICE ZA OSOBE STARIJE ŽIVOTNE DOBI se provode s ciljem podrške za uspješno i optimalno nošenje s promjenama u načinu života povezane sa starenjem. Radi se u grupama gdje se pod stručnim vodstvom psihologice teoretski, praktično i zabavno obrađuju različite psihološke teme.
Učenje i pamćenje u starijoj dobi – koje su očekivane promjene u pamćenju koje dolaze sa starenjem, mogu li nešto učiniti za svoje pamćenje, mogu li ga osnažiti, ako mogu KAKO se to radi. Treningom ukratko, naučite kako osnažiti mozak i svoje misleće i pamteće sposobnosti.
Tehnike opuštanja – kako se opustiti kada mi je to potrebno, što inače radim da bi se opustio, koje su to tehnike koje mogu koristiti svakodnevno bez odlaska u SPA i na masažu a da se smirim. Tehnike opuštanja disanjem, zamišljanjem i mišićnom relaksacijom.
Komunikacijske vještine – dobro, cijeli život komuniciram, uglavnom uspješno i što kada se zavrtim u krugu i nikako problem ne uspijevam riješiti, jer me se ne čuje, jer me se ne razumije. Postoji rješenje, teorijsko i praktično.
Tugovanje – gubitci su na žalost sastavni dio života, na još veću žalost sa starenjem ih je sve više. Neki ljudi će u najboljoj namjeri reći kako s vremenom čovjek „ogugla“. Je li to istina. Ili mit. Kako se nositi s gubitcima novca, imovine, zdravlja, bliskosti, sa smrću bliskih osoba. Što se može očekivati, što je „normalno“ tugovanje, koliko traje……
Depresivno raspoloženje, depresivnost, depresija – koja je razlika između ove tri stvari, koji su znakovi za uzbunu, kada depresivnoj osobi treba stručna pomoć.
Obiteljski odnosi – ponekad su izvor najveće radosti, a ponekad izvor najveće tuge. Kako je tome tako, što mogu učiniti za dobar obiteljski život………..
Usamljenost - podrška za usamljene usmjerena ka osmišljavanju načina nošenja s usamljenošću i načinima dobivanja veće socijalne podrške. Usamljenost u starijoj dobi uz smanjenu aktivnost su bitni faktori koji utiču na razvoj depresivnih simptoma do same depresije. Grupa podrške je preventivna mjera za razvoj depresije u starijih osoba.

Organizator: Zaklada Zajednički put
Datum početka: 19.04.2013.
Lokacija: Grad Zagreb, Grad Zagreb

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.

Organizator(i): Zaklada Zajednički put
Lokacija projekta:Grad Zagreb, Grad Zagreb
Ciljana skupina: starije osobe na području Grada Zagreba
Ciljani broj volontera:12 (do sad se prijavilo 14 volontera)
Datum početka: 19.04.2013
Datum završetka:01.04.2014
Broj sati: 3
Učestalost: tjedno
Od - do: 08-20
Trajanje: Dugotrajno
Područje: Grad Zagreb i okolica
Potrebna znanja i vještine: Komunikacijske vještine
Organizacija rada
Kreativan rad (umjetnost i kultura)
Podučavanje
Vještine rada s osjetljivim društvenim skupinama
Drugo

završenih minimalno tri godine studija psihologije
Posebni zahtjevi: CV
Kontakt osoba: Sanja Radica
Web stranica: www.zajednickiput.hr
Pokriveni troškovi:Da
Dodatne bitne informacije: Traže se osobe motivirane za rad u području psihologije Starenja i promociji iste, spremne za usvajanje novih znanja i vještina.
Očekivani rezultati za organizaciju i korisnike: Provedene redovne psihološke aktivnosti u lokalnoj zajdnici s osobama starije životne dobi. Unaprijeđenje i proširenje mreže psiholoških usluga usluga sa starijim građanima garda Zagreba kroz angažiranje volontera psihologa koji bi potpomogli održivosti projekta, širenje i promociju područja psihologije starenja.
Očekivani rezultati za volontere: Iskustvo rada u području psihologije starenja Rad pod stručnim vodstvom psihologa s višegodišnjim iskustvom u području psihološkog savjetovanja i rada sa starijim osobama. Besplatno sudjelovanje na internim edukacijama iz područja grupnog rada, savjetovanja i psihologije starenja.

 
NAPOMENA: Sustav evidentira sve prijave članova, kako one izvršene tako i otkazane. U svrhu održavanja uspješnih volonterskih projekata, molimo da prijavu aplicirate samo ukoliko ste zbilja u mogućnosti na projektu sudjelovati.

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.