Gdje sam?

Noć muzeja 2013 u MSU

Muzej je u Noći muzeja otvoren od 18.00 do 01.00 sati, a ulaz na izložbe i sve programe je besplatan.

Izložbe uz stručno vodstvo:
retrospektiva Mladena Stilinovića „Nula iz vladanja“, prostor za povremene izložbe
postav Zbirke u pokretu
vodstvo „Mojim očima“, postav Zbirke u pokretu
Josip Seissel, „Iz arhitektonske ostavštine“, NO galerija

Mladen Stilinović: Nula iz vladanja, retrospektiva
Tijekom nekoliko desetljeća Stilinović je nizom akcija, izložbi i autorskih knjiga potvrdio poziciju umjetnika kao aktivnog korektiva stvarnosti koja ga okružuje. Stilinović provocira, prkosi, ruga se i parodira vrijednosne sustave i sustave moći. Mladen Stilinović jedan je od trenutno najpriznatijih i najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti. Njegovi radovi izlagani su na najprestižnijim problemskim izložbama i svjetskim bijenalima i nalaze se u najvažnijim kolekcijama muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

postav: Zbirke u pokretu
Dinamična priča o suvremenoj umjetnosti bez početka i kraja, više od šesto djela domaćih i inozemnih umjetnika iz bogatih zbirki MSU-a kreću se impresivnim prostorima arhitekta Igora Franića u izložbenim dvoranama, u vanjskom prostoru, na pročelju zgrade...Provjerite što je novo u Zbirkama u pokretu, u pregledu suvremene umjetnosti, gdje sadašnjost postaje prošlost, a budućnost je već ovdje.

Zbirke u pokretu, Vodstvo Mojim očima u 19.30 sati
Vodstvo Mojim očima po stalnom postavu namjenjeno je za najmlađe posjetitelje, koje će provesti Ana Majstorović učenica X Gimnazije Ivan Supek, volonterka MSU-a, te predstaviti nekoliko radova iz Zbirki u pokretu po svome izboru.

No galerija: Josip Seissel, Iz arhitektonske ostavštine
Ostavština arhitekta, urbanista, slikara i pedagoga Josipa Seissela obuhvaća sve njegove važnije faze i umjetničke preokupacije od 20-ih godina života sve do autorove smrti 1987. godine.


Predstavljanje knjige u izdanju VBZ-a, No galerija, 20.00 sati

Julijana Matanović: sumnja.strah@povijest.hr, eseji iz hrvatske književnosti
Sudjeluju: Julijana Matanović i urednik Drago Glamuzina

U knjizi je sabrano sedam autoričinih eseja u kojima piše o djelima i opusima omiljenih joj autora: J. Barnes, A. Šoljan, N. Fabrio, M. Jergović i S. Mehmedinović, J. Imamović, S. Martinović, I. Kušan.
„Julijana Matanović među prvima je u književnu interpretaciju unijela osobnost, naznačujući kako je govor o štivima drugih i govor o samome sebi. Riječ je o čitanjima koja se odmiču dosadašnjim analizama struke i koja su jednako dobrodošla na satovima lektire, kao i u pristupima koja traže isključivo užiće u tekstu. Svojim tumačenjima autorica iznova potvrđuje veličinu i smisao književnosti, jedino sigurno mjesto u vremenima preplavljenim sumnjama i strahovima.“ – tako je Andrea Zlatar ocijenila kolegičinu knjigu.

Bilo jednom jedno sunce, premijera žonglerske predstave za djecu, Gorgona, 18.00 sati
Unuka preko djedovih priča o sili teže i poznanstvu s jednim žonglerom otkriva čaroban prostor znatiželje za svjetovima dalekim i vještinama još nesavladanim. U predstavi je korišten dio priče Moše Odalovića „Je li tamo globus?“. Duhovita, topla i razigrana predstava, namjenjena svim uzrastima, ovom će prilikom biti premijerno izvedena. Nakon predstave slijedi radionica žongliranja s tri loptice.
autori i izvođači: glumica Svetlana Patafta, žongler Krešimir Fijačko
produkcija: Udruga za poticanje razvoja djece i roditelja PUNA KUĆA
uzrast: za djecu stariju od 3 godine
rezervacije ulaznica na: recepcija@msu.hr
trajanje: 30 minuta
Školica, radionica žongliranja za djecu u 18.45 sati
broj polaznika: 15
potrebne su prijave do 24.1. 2013. do 17 sati na: recepcija@msu.hr
trajanje: 45 minuta


Latinovicz, povratak, predstava kazališne udruge KUFER, Gorgona, 20.00 sati
Sliku Josipa Seissela (1904-1987), Pafama (1922), prvu apstraktnu kompoziciju hrvatske moderne umjetnosti konstruiranu na postulatima suprematizma Kazimira Maljeviča, redatelj Mladen Vukić suprotstavlja razmišljanjima Miroslava Krleže o boji i formi iz romana Povratak Filipa Latinovicza (1932). Namjera je, uz distancu od osamdesetak godina, Krležin roman postaviti u teatar riječi i teatar slike.

Latinovcz: Hrvoje Klobučar prilagodba romana i režija: Mladen Vukić
Bobbočka: Vesna Tominac Matačić kostimi: Irena Sušac
Baločanski: Tomislav Martić suradnica za pokret: Ljiljana Zagorac
Bbobočka: Milica Manojlović oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
Kyriales: Slavko Juraga izrada scenografije: Sven Stilinović

Od 18.00 sati na južnoj platformi sviraju: Kimiko, Gump i Projekt Trnsko


ARHIV TOŠO DABAC / MSU, Ilica 17/I, Zagreb, 01/ 48 33 677
Otvoreno: 18.00 – 24.00

Uz stalni postav fotografija Toše Dabca „Zagreb tridesetih“, može se razgledati izložba radova s foto-radionica 4. dana fotografije, održanih u studenom 2012.
Voditelji/voditeljice radionica bili su ugledni hrvatski fotografi/fotografkinje: Jelena Blagović, Darije Petković, Boris Cvjetanović, Damir Tiljak i Luka Kedžo.
U 21.00 i 22.00 sata: projekcija video rada, Tragovima Toše Dabca autora „Media in Motion“ (Heiko Daxl, Ingeborg Fűlepp, Sibyle Hoessler). Projekt je nedavno predstavljen na Danima fotografije Arhiva Tošo Dabac i u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.
U Noći muzeja 2013. posjetitelji će imati priliku kupiti knjige o fotografu Toši Dabcu kao i plakate i promidžbene artikle ATD-a po promotivnim cijenama.

Tošo Dabac na Fuliranju u Tomićevoj: (U)lice Zagreba
Fotografije Toše Dabca, najzagrebačkijeg fotografa – kako ga se od milja opisivalo, zaživjele su upravo do Noći muzeja produljenom na sajmu Fuliranje u Tomićevoj ulici. Na sajli duž ulice koja vodi do Uspinjače i nasuprot je njegovu Ateljeu u Ilici 17, niže se petnaest fotografija velikog formata Dapčevih motiva Zagreba – uprite pogled na gore, na gradske motive i vedute izgubljene u vremenu ali sačuvane okidanjem njegovih Rolleiflex kamera, koje su mu nemarno obješene visjele o vratu.

Ulična izložba Toše Dabca ostvarena je u suradnji s Kulturnom udrugom OTIUM, u okviru projekta Culture – Museum Hot Spot.


Zbirka Richter, Vrhovec 38, Zagreb, 01/ 37 04 892
Izložba SintArt 03: Silvio Vujičić, „Destrudo“
Otvoreno: 18.00 – 01.00

Novi umjetnički rad, site-specific instalacija, umjetnik razvija procesima kristalizacije kofeina u kojima nastaju pravilni geometrijski oblici. Silvio Vujičić kemijskim procesima mijenja strukturu medija koji u novoj kristalnoj formi sadržava prividnu matematičku sigurnost, istu onu koju je Vjenceslav Richter često dovodio u pitanje u svojim istraživanjima o mogućnostima sinteze.
20.00 – 21.00 razgovor i susret s umjetnikom S. Vujičićem

Organizator: Muzej suvremene umjetnosti
Datum početka: 25.01.2013.
Lokacija: Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.

Organizator(i): Muzej suvremene umjetnosti
Lokacija projekta:Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
Ciljana skupina: mladi
Ciljani broj volontera:30 (do sad se prijavilo 24 volontera)
Datum početka: 25.01.2013
Datum završetka:26.01.2013
Broj sati: 7
Učestalost: godišnje
Od - do: od 18 do 01 sat
Trajanje: Kratkotrajno
Područje: Grad Zagreb i okolica
Potrebna znanja i vještine: Znanje stranih jezika: Engleski
Komunikacijske vještine
Kreativan rad (umjetnost i kultura)
Podučavanje
Kontakt osoba: Morana Matković
Pokriveni troškovi:Ne
Dodatne bitne informacije: Opis posla:ispomoć pri organizaciji ulaska posjetitelja u izložbene prostore, dijeljenje informacija o tekućim programima, čuvanje postava, ispomoć na edukativnim radionicama.
Očekivani rezultati za organizaciju i korisnike: Angažirani volonteri doprinijet uspješnoj realizaciji projekta, a sam MSU od otvorenja stoji na 1.mjestu po posjećenosti.
Očekivani rezultati za volontere: stjecanje novih znanja o umjetnosti, ostvarivanje novih poznanstava, upoznavanje s različitim edukativnim programima za djecu i odrasle.

 
NAPOMENA: Sustav evidentira sve prijave članova, kako one izvršene tako i otkazane. U svrhu održavanja uspješnih volonterskih projekata, molimo da prijavu aplicirate samo ukoliko ste zbilja u mogućnosti na projektu sudjelovati.

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.