Gdje sam?

2. Dani indijske kulture - Tagore i indijski kulturni univerzalizam

Središnja je tema ovogodišnjih, 2. po redu, dana indijske culture koji će se održavati tijekom svibnja nobelovac Rabindranath Tagore.

Hommage je to svestranomu književniku, slikaru, misliocu i odgajatelju povodom 150. obljetnice njegova rođenja koja se prigodno obilježava diljem svijeta od svibnja 2010. do svibnja 2011. godine. Ovim programom tako i Zagreb i Rijeka postaju jedni od svjetskih gradova koji će se prisjetiti ovoga prvoga neeuropskoga književnika koji se okitio Nobelom davne 1913. godine za zbirku pjesama "Gitanđali".

No, toj se jubilarnoj okrugloj godini pridružuje još jedna. Prošlo je točno 85 godina od Tagoreova posjeta Zagrebu! 13. Studenoga 1926. Godine, Rabindranath je Tagore kročio Zagrebom, a dočekala ga je oduševljena masa kulturnih djelatnika, društava i organizacija koje su se natjecale u iskazivanju gostoprimstva. Tom prilikom Tagore je održao predavanje na engleskomu jeziku u Hrvatskomu glazbenomu zavodu, a zbog mnogobrojnosti publike isto je ponovio dan kasnije. Svoju je poeziju sam čitao na bengalskomu jeziku.

Ovogodišnji program Dana indijske kulture želi upoznati današnju javnost svojom raznolikom ponudom s njegovim djelom i likom. Očekuju nas predavanja stranih i domaćih stručnjaka, izložbe, pjesničke večeri, radionice, okrugli stol kao i dokumentarni filmovi o Tagoreovu stvaralaštvu te igrani filmovi iz bogate bengalske kinematografije koja je u svijetu najpoznatija po filmskom opusu Satyajita Raya. Ponešto je od programa namijenjeno i našim najmlađim sugrađanima u spomen Tagoreva cjeloživotnog zauzimanja za obrazovanje i odgoj djece.

Organizatori programa su Veleposlanstvo R. Indije i Udruga Lotos, pod pokroviteljstvom gradova, Zagreba i Rijeke.

Organizator: Udruga Lotos
Datum početka: 07.05.2011.
Lokacija: Više lokacija, Zagreb i RIjeka

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.

Organizator(i): Udruga Lotos
Lokacija projekta:Više lokacija, Zagreb i RIjeka
Ciljana skupina: Svi
Ciljani broj volontera:20 (do sad se prijavilo 8 volontera)
Datum početka: 07.05.2011
Datum završetka:10.06.2011
Broj sati: 4
Učestalost: tjedno
Od - do: 9 - 13
Trajanje: Dugotrajno
Područje: Grad Zagreb i okolica, drugi djelovi hrvatske
Potrebna znanja i vještine: Prevođenje - strani jezici: Engleski
Rad na računalu: Održavanje web stranica
Odnosi s javnošću/marketing
Kreativan rad (umjetnost i kultura)
Podučavanje
Kontakt osoba: Renato Petek
Web stranica: www.indija.hr
Pokriveni troškovi:Da
Dodatne bitne informacije: Realizacijom programa produbit ćemo opću informiranost te unaprijediti prijateljstvo, kao i kulturnu i inu suradnju dviju zemalja. Za nas je to prilika za unapređenja ljudskih te organizacijskih resursa, kao i razvoj novih oblika suradnje.
Očekivani rezultati za organizaciju i korisnike: Očekujemo jačanje dijaloga kultura te afirmaciju stava da upoznavanje drugih nije samo ispomoć u međusobnom razumijevanju, već da se time pomaže i razumijevanje sebe. Time se omogućava da hvalimo i cijenimo sve ono što nas povezuje, a ne da inzistiramo na međusobnim razlikama.
Očekivani rezultati za volontere: Svakako bolja informiranost o indijskoj kulturi ali i prikupljanje novih iskustava i znanja kroz razne aktivnosti programa poput radionice, postava izložbe, rada s djecom itd.

 
NAPOMENA: Sustav evidentira sve prijave članova, kako one izvršene tako i otkazane. U svrhu održavanja uspješnih volonterskih projekata, molimo da prijavu aplicirate samo ukoliko ste zbilja u mogućnosti na projektu sudjelovati.

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.