Gdje sam?

Program smanjenja šteta od droga Hrvatskog Crvenog križa

Hrvatski Crveni križ provodi Program smanjenja šteta od droga - zamjene šprica i igala za intravenske korisnike droga s ciljem sprečavanja širenja HIV/AIDS-a i hepatitisa B i C. Korisnicima se osim sterilnih igala i šprica dijele kondomi, alkoholni tupferi, ampule destilirane vode te informativni materijal. Osobe se mogu besplatno i anonimno testirati brzim testovima na HIV i hepatitis C. Također se sa zainteresiranim korisnicima provode savjetodavni razgovori uglavnom usmjereni na rješavanje njihovih specifičnih problema, uzrokovanih bolestima ovisnosti i rizičnim načinom života (ponovna uspostava kontakata s obitelji, pronalaženje posla, stabiliziranje korištenja zamjenske terapije, prestanak injiciranja droge, apstinencija i sl). 

Za daljnju provedbu programa i povećanje broja aktivnosti potrebna nam je suradnja volontera. Aktivnosti koje volonteri mogu provoditi su: pomoć korisnicima u pronalaženju posla (pisanje životopisa i molbi, pretraživanje internetskih portala), savjetodavni razgovori s korisnicima, njihovim obiteljima i partnerima, pomoć pri dijeljenju letaka i plakata o postojanju programa (apoteke i domovi zdravlja), edukacija zainteresiranih korisnika (kako koristiti računalo i sl.) te sudjelovanje u osmišljavanju novih aktivnosti. Volontiranje bi se odvijalo u periodu od 12-17 h "drop in" centru gdje korisnici programa mogu besplatno popiti čaj ili kavu te provesti vrijeme tijekom kojeg se nastoji raditi s njima na postizanju kvalitetnije resocijalizacije.

Organizator: Hrvatski Crveni križ
Datum početka: 05.03.2010.
Lokacija: Dubravkin trg 11, Zagreb

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.

Organizator(i): Hrvatski Crveni križ
Lokacija projekta:Dubravkin trg 11, Zagreb
Ciljana skupina: Intravenski korisnici droga
Ciljani broj volontera:10 (do sad se prijavilo 19 volontera)
Datum početka: 05.03.2010
Datum završetka:31.12.2012
Broj sati: 2
Učestalost: tjedno
Trajanje: Dugotrajno
Područje: Grad Zagreb i okolica
Potrebna znanja i vještine: Komunikacijske vještine
Vještine rada s osjetljivim društvenim skupinama
Kontakt osoba: Danijela Stiplošek
Pokriveni troškovi:Ne
Dodatne bitne informacije: Podizanje samopoštovanja i poticanje intravenskih korisnika droge na smanjenje rizičnog ponašanja, promjenu njihovog životnog stila s konačnim ciljem rješavanja bolesti ovisnosti.
Očekivani rezultati za volontere: Za sve volontere bila bi organizirana kratka edukacija o Pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, edukacija o programu smanjenja šteta(harm reduction), uličnim drogama i prevenciji ovisnosti te HIV/AIDS-u i hepatitisu.

 
NAPOMENA: Sustav evidentira sve prijave članova, kako one izvršene tako i otkazane. U svrhu održavanja uspješnih volonterskih projekata, molimo da prijavu aplicirate samo ukoliko ste zbilja u mogućnosti na projektu sudjelovati.

Nisi prijavljen/a za volontiranje na ovom projektu.

Prijava na projekt nije moguća, skupljen je potreban broj volontera.