Gdje sam?

Osnovne informacije

Program namijenjen volontiranju u gradu Zagrebu zovemo Zagrebački volonterski servis. Njegov je cilj povezivanje građana s udrugama, ustanovama i inicijativama koje trebaju volontersku podršku i djeluju na području grada Zagreba. Program obuhvaća dugotrajno volontiranje u različitim udrugama i javnim ustanovama te kratkotrajne volonterske projekte – socijalne akcije.

Ako vas zanima volontiranje u Zagrebu, Volonterski centar Zagreb vam nudi različite projekte, a najčešće ih dijelimo prema njihovom trajanju.

Ako ste odlučili posvetiti volontiranju neko duže vrijeme i tražite mjesto na kojem će se vaši interesi i vještine sresti s potrebama različitih ljudi kojima volonteri mogu pomoći, VCZ je pravo mjesto za početak. Kod nas možete saznati više o dugotrajnom volontiranju, volonterskim radnim mjestima koja su trenutno slobodna i uvjetima rada, dobiti dodatne informacije ili proći koju od naših radionica koje vam nude pripremu za volontiranje. Radimo s preko 30 različitih udruga i ustanova s kojima smo pokrenuli i/ili razvili programe volontiranja različite tematike, tako da će vas neki od njih zasigurno zaintrigirati i prije nego što primijetite već ćete se naći na prvom razgovoru sa supervizorom! Možete postati Moj prijatelj volonter djetetu u domu Antun Gustav Matoš, pomoći oko održavanje Internet stranice udruge koja štiti djecu s malignim bolestima, pomagati u održavanju kreativne radionice u centru za kulturu...

Možda ste pretrpani poslom, na faksu provodite u prosjeku 10 sati dnevno, doma vas čeka kuhanje ručka za obitelj i smatrate da nema šanse da uz to još i volontirate? Odmah ćemo vas razuvjeriti! Nemojte misliti da volontiranje obvezno podrazumijeva dugotrajni angažman i da par sati mjesečno ili čak godišnje ne znači ništa. Naše socijalne akcije – kratkotrajni volonterski projekti kojima se direktno odgovara na potrebe zajednice mogli bi biti baš ono što tražite. Provedite subotu popodne popravljajući zapušteni dom za starije, bojeći zidove dječjeg doma, obnavljajući igralište, dijeleći letke u kampanji protiv nasilja prema ženama ili prikupljajući sredstva za djecu s kroničnom bolesti. 

Pitate se kako je sve to krenulo? Naš lokalni volonterski servis raste od 2006. godine, kada smo pokrenuli suradnju s prvim udrugama koje su preko nas tražile volontere. Tada ih je bilo svega 6, ali uz njihovu smo pomoć organizirali prve dugotrajne volonterske programe i akcije na području Zagreba, čiji su nas rezultati potakli da nastavimo širiti i razvijati ovaj program.

Jedan od rezultata rada na koji smo osobito ponosni jest i ova Internet stranicu s njome povezana baza volontera, organizatora volontiranja i njihovih projekata putem koje stvaramo on-line zajednicu svih naših volontera i volonterki. Vrata u svijet volontiranja su otvorena. Hoćete li nam se pridružiti?