Gdje sam?

Volonterski bilten

Drage volonterke, dragi volonteri,

VOLONTIRAM.INFO sezonski je bilten Volonterskog centra Zagreb koji vam donosi vijesti i priče iz volonterskog svijeta. Među njegovim se (zasad samo) elektroničkim listovima kriju izvještaji s raznovrsnih volonterskih pothvata naših članova, ovuda i tamo trčkaraju sasvim posebni ljudi čije vam životne priče i uvjerenja približavamo iz broja u broj, vijesti o aktualnim volonterskim projektima guraju se ne bi li na sebe što bolje svratili vašu pažnju. Ukratko, ovdje se šarene sve zamislive volonterske boje.

A hoćete čuti najbolju stvar? Jedino što reklamiramo u našem biltenu programi su različitih organizacija kojima su volonteri neophodni pri radu koji obavljaju na dobrobit zajednice. I zato…

Čitajte nas! Pretplatite se! Pridružite nam se! Pišite, šaljite svoje priče, intervjuirajte voditeljice volonterskih programa u različitim udrugama i javnim ustanovama, ustupite nam fotke koje bi ste željeli objaviti…

Bilten volontiram.info naša baza podataka šalje direktno u pravcu vašeg sandučića sa svakom izmjenom godišnjeg doba. Jedino što vi morate napraviti jest da već na prvom koraku pri registraciji potvrdno odgovorite na pitanje 'Želiš li primati glasilo VCZ-a?'. Jedan klik i osvojili ste nas!

Vaš VCZ tim - Dario, Jela, Magda, Marko, Martina, Matthieu, Raffaella, Steffania, Višnja, i Ivana


Volonterski bilten - Broj 3 - Ljeto/Jesen 2009. (378 kB)

Kako nam studeni dani sve brže i brže promiču kroz prste Međunarodni dan volontera (MDV), 05. prosinca, sve nam je bliže. MDV daje odličnu priliku volonterskim organizacijama i građanima koji volontiraju da približe široj javnosti svoj rad i doprinos društvu. VCZ-ovci već dugi niz godina koriste ovu priliku kako bi svratili pažnju raznoraznih pojedinaca i društvenih institucija na činjenicu da nema demokracije bez aktivnog građanstva, a aktivnog građanstva bez volonterki koje svoje slobodno vrijeme znaju i umiju iskoristiti kako bi u zajednici u kojoj djeluju napravili makar i mikroskopsku promjenu na bolje.

A da za primjećivanje otiska kojeg volonteri ostavljaju na licu zajednice najčešće ne trebamo koristiti ni povećala ni mikroskope vrlo jasno zbori i priča ovogodišnje dobitnice Volonterskog oskara, nagrade koju je VCZ ove godine dodijelio po prvi puta. Maja Sekulić, volonterka Plavog telefona prikupila je preko 1200 volonterskih sati u 5 godina koliko je aktivna na Plavom te time s punim pravom zaslužila titulu zagrebačke volonterke godine. Više o njoj saznat ćete ako prolistate volontiram.info do odjeljka Profil volontera/ke.

Na samom kraju zahvaljujemo svima koji su se svojim prijedlozima odazvali akciji imenovanja našeg novog volonterskog biltena. VCZ tim najboljim je proglasio naslov volontiram.info koje je predložio Marko Dakić, inspiriran zasebnim portalom VCZ-a istoga imena.

Ne dajte nadolazećoj zimi da vas zatekne kako se izležavate na kauču s daljinskim u ruci! Kampanja 'Volonterske boje solidarnosti' kao i pregršt aktualnih projekata koje možete pogledati na stranici www.vcz.hr fantastičan su lijek za ovaj u nas vrlo rašireni oblik viroze;)

Vaš VCZ tim

Volonterski bilten - Broj 2 - Studeni 2009
Posebno izdanje prilikom '1. Volonterskih susreta - Sve boje volontiranja'

Dan 1. - Srijeda, 04. studenog 2009. - Konferencijski bilten 1.
Dan 2. - Četvrtak, 05. studenog 2009. - Konferencijski bilten 2.

(S obzirom da je ovaj dvobroj rađen u boji teži je nego što je uobičajeno za naš elektronički bilten. Stoga vas molimo da nam, ukoliko želite da vam dostavimo primjerak, pišete na adresu ivanak [@] vcz.hr. Zahvaljujemo na razumijevanju!)

Volonterski bilten - Broj 1 - Proljeće 2009. (441 kB)

Predstavljamo vam naš novi volonterski bilten koji vam donosi vijesti i priče iz volonterskog svijeta. Zaključismo da je vrlo potrebno oživjeti tradiciju koja je postojala u vrijeme dok je VCZ bio beba kada je, kasnih devedesetih, izlazio naš bilten VOLO. Tako se pred vama, uz pomoć Europske komisije i programa PHARE 2006, našla jedna nova publikacija VCZ-a koja vas želi temeljito izvjestiti o događanjima na našoj volonterskoj sceni.

U prvom broju pročitajte priču o volonterskoj akciji koju smo održali na Trešnjevci ovog proljeća i pronađite inspiraciju za akciju sa zagrebačkim beskućnicima koju nam donosi srpanj. Upoznajte se s dugoročnim volonterima VCZ-a iz egzotičkih krajeva kakvi su Poljska i Belgija te ljubomorite na desetke volonterki koje su već prešle granice domaje na svom putu na volonterske kampove diljem svijeta.

Ovaj broj donosi i akciju 'Daj mi ime!'. Naime, volonterski bilten ne bi postojao da nije volontera i volonterki pa smo zaključili da je jedino fer da ga vi sami i imenujete. Zato pokrećemo akciju 'Daj mi ime!' i pozivamo vas da svoje prijedloge za ime našeg biltena šaljete na e-mail martina@vcz.hr, zaključno s 15.8.2009. Budite nam kreativni, volonterski i pametni te otvorite oči za volo-prilike u ljetu koje dolazi...

Vaš VCZ tim