Gdje sam?

Zapisnik s Nacionalne konferencije o volonterstvu

Dana 7.prosinca 2011., održana je nacionalna konferencija o volonterstvu: "Hrvatska u Europskoj godini volontiranja: pomaci i perspektive" u organizaciji Hrvatske mreže volonterskih centara, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grada Zagreba i TACSO ureda u Hrvatskoj.

Pročitajte zapisnik s Konferencije: zapisnik i izvještaj s malih radnih skupina

Konferencija je otvorena pozdravnim riječima predstavnice Hrvatske mreže volonterskih centara - Jele Prgić Znika, pomoćnice pročelnice za socijalnu zaštitu Romane Galić, veleposlanika Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj - Paula Vandorena te državnog tajnika Ministartsva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i ujedno predsjednika Povjerenstva za obilježavanje Europske godine volontiranja Vlade Republike Hrvatske - Stjepana Adanića.

Na Konferenciji je od strane voditeljice odjela za partnerstvo i komunikaciju, Volontera ujedinjenih naroda - Donne Keher, predstavljeno Izvješće o stanju volonterstva u svijetu u čijem su središtu univerzalne vrijednosti koje motiviraju ljude diljem svijeta da volontiraju za opće dobro te utjecaj volonterskog djelovanja na društva i pojedince. Također, izvješće pruža brojne primjere transformacijskih promijena koje volonteri doživljavaju i stvaraju.

Rad u malim skupinama (Izazovi u primjeni Zakona o volonterstvu i drugih propisa vezanih za volontiranje, Kako povećati volontiranje mladih, Potpora razvoju volonterstva na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini) omogučio je konkretan doprinos za daljnje kreiranje prijedloga Nacionalnog programa za razvoj volonterstva u Hrvatskoj kojeg je tijekom Konferencije predstavila predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva - Gordana Forčić.

Prikaz dobre prakse obilježavanja Europske godine volontiranja dan je kroz film o kampanji "Hrvatska volontira!".

Životopisni doprinos Konferenciji dan je i zahvaljujući Zajednici tehničke kulture, Hrvatskom foto savezu i Hrvatskom filmskom savezu. Zahvaljujući njima, na Konferenciji se mogla pogledati izložba fotografija volonterskih aktivnosti i pogledati film "Zovem se volonter" (http://www.youtube.com/watch?v=BHUFxoc9QOo).

Pokrovitelj Nacionalne konferencije bio je predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović.