Gdje sam?

Volontiraj i izgrađuj zajednicu u kakvoj želiš živjeti!

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca u cijelome svijetu još od 1985. i najbolja je prilika da zahvalimo volonterima što mijenjaju naš svijet nabolje! U svjetlu izbjegličke krize svjedočimo da je volontersko djelovanje i spontano samoorganiziranje građana najučinkovitiji način potpore
ugroženim zajednicama i ljudima.

Pojedinci diljem svijeta, svaki svojim volonterskim djelovanjem donose promjenu našem svijetu nabolje, a na društvu je da taj doprinos prepozna i nagradi, kao što to Volonterski centar Zagreb (VCZ), ali i mnogobrojne organizacije civilnoga društva čine svake godine u prosincu.

U razdoblju od 1. do 20. prosinca, VCZ će provesti brojne aktivnosti kojima građanima nastoji približiti dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo, ali i dati primjere pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu. Neke od važnijih su: predavanje o volontiranju za srednjoškolce, suorganizacija okruglog stola o iskustvima i izazovima u angažiranju volontera, okupljanje i nagrađivanje volontera na Volonterijadi, predstavljanje koordinatora volontera uključenih u kampanju Very Important Volunteers te akcija sortiranja donacija za izbjeglice.

U izbjegličkoj krizi brojni volonteri pomažu u pružanju humanitarne pomoći i, što je još važnije, doprinose osjećaju sačuvanog dostojanstva i sigurnosti. Također, oni svojom podrškom pružaju izvrstan primjer drugima kako je drugačiji pristup moguć. Volonterski angažman velikog broja europskih građana nije samo promijenio i spasio živote izbjeglica, već je i promijenio stavove svojih sugrađana i to kako vide i kako se odnose s pridošlicama. To odražava intrinzični osjećaj solidarnosti i poštivanje ljudskih prava na čemu se Europa i temelji, što političari ponekad zanemare, ali volonteri pokazuju svaki dan kroz svoju predanost i uključivanje.

Međunarodni dan volontera se u svijetu obilježava od 1985. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela rezoluciju 40/212 kojom državama članicama preporuča poticanje volonterskog rada. Njegovim obilježavanjem slave se svi aspekti volontiranja i posebna pozornost poklanja volonterima koji svojim nesebičnim angažmanom postaju pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici.

AKTIVNOSTI U SKLOPU OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA VOLONTERA:

1. prosinca - INSPIRATIVNO PREDAVANJE O VOLONTIRANJU ZA SREDNJOŠKOLCE – VCZ će održati predavanje za oko 60 učenika Medicinske škole Bjelovar kojemu je cilj potaknuti učenike na izgradnju svoje zajednice kroz volontiranje. Kao dio predavanja planirana je i razmjena iskustava s učenicima i djelatnicima Škola za medicinske sestre Mlinarska i Vrapče koji djeluju kao volonterski klubovi i vrlo vrijedno rade u svojim zajednicama.

1. prosinca – SORTIRANJE DONACIJA ZA IZBJEGLICE – 50 volontera i djelatnika VCZ-a provest će akciju organizacije skladišta građanske inicijative Are You Serious? kako bi im pomogli da što efikasnije i bolje odgovore na potrebe izbjeglica na terenu. Logistika i priprema su neizmjerno važne kako bi volonteri i aktivisti na terenu mogli što efikasnije pružati pomoć izbjeglicama.

2. prosinca - OKRUGLI STOL „Iskustva i izazovi u angažiranju volontera kao pružatelja podrške i pomoći ranjivim skupinama“ – Ministarstvo pravosuđa u suradnji s VCZ-om organizira okrugli stol na kojemu će VCZ održati izlaganje pod nazivom: „Uloga volonterskih centara u prikupljanju i selekciji volontera“.

5. prosinca – VOLONTERIJADA I DODJELA ZAHVALA „VIV – Very Important Volunteers“: okupljanje i odavanje priznanja volonterima i svim dionicima koji doprinose razvoju volonterstva i aktivno djeluju u našoj zajednici. Naglasak na proslavi bit će na predstavljanju 15 koordinatora volontera – VIV, koji su odabrani kao osobe koje iznimno doprinose aktivnoj izgradnji zajednice kroz uključivanje i koordinaciju velikog broja volontera u svojim organizacijama. Tom prilikom bit će im uručene zahvale i nagrade, a kasnije će dvotjedna internet i Facebook kampanju građanima nastojati približiti njihovu iznimno važnu ulogu u oblikovanju pozitivnih promjena u našoj zajednici.

Uz navedeno, VCZ tijekom prosinca planira organizirati i sudjelovati u nizu aktivnosti koje doprinose razvoju volonterstva u našem društvu, od kojih dodatno izdvajamo:

1.-20. prosinca – Slikovnice i pokloni za štićenike Centra za rehabilitaciju SV. Filip i Jakov
: učenici X. Gimnazije Ivan Supek, I. Gimnazije, Tehničke škole Ruđera Boškovića i OŠ Pavleka Miškine u suradnji s VCZ-om izrađuju nakit i ukrase te prikupljaju slikovnice potrebne za osnivanje knjižnice u Centru. Volonteri VCZ-a će uoči Božića odnijeti prikupljene darove štićenicima Centra te organizirati božićnu zabavu.

7. prosinca - Raspisivanje natječaja za Volonterski Oskar 2015.: poziv za nominaciju volontera koji su dali poseban volonterski doprinos u našem gradu.

8. prosinca - Predavanje o Zakonu o volonterstvu: u Hrvatskoj udruzi prijatelja hospicija za nezdravstvene volontere u palijativnoj skrbi.

9. prosinca - Predstavljanje priručnika o Menadžmentu volontera u Knjižnicama grada Zagreba: u sklopu programa „Informativna srijeda“ posvećenom građanskom aktivizmu.

11. prosinca - KONFERENCIJA „Važnost koordinatora volontera i standarda kvalitete za volonterske programe u razvoju zajednice“

“Volontiranje je najbolja vježba za demokraciju. Na izborima glasaš jednom godišnje, a kada volontiraš svaki dan glasaš za onakvu zajednicu u kakvoj želiš živjeti.” - nepoznati autor