Gdje sam?

Viktorija Petek ovogodišnja je dobitnica Volonterskog Oskara, zagrebačke nagrade za volontera/-ku 2020. godine!

Dvanaestu godinu zaredom dodijelili smo Volonterskog Oskara, nagradu za najaktivnije volontere grada Zagreba u 2020. godini.

Ove je godine nagrađeno troje finalista, a najveći broj glasova građana osvojila je Viktorija Petek, volonterka udruge Mali zmaj, koja je osvojila Volonterskog Oskara te je proglašena dobitnicom zagrebačke nagrade za volontera/ku 2020. godine.

Volonterske Oskare osvojili su i Zvonko Grgec, volonter Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, i Lara Andrić, volonterka udruge Are You Syrious?. Uz troje finalista, volonterki udruge La Verna – Antoniji Jušić dodijeljena je nagrada za životno djelo za gotovo tri desetljeća dug volonterski angažman u zajednici.

Svim nominiranim volonterima uručena su priznanja, a finalistima – dobitnicima Volonterskog Oskara uručena je statua Zagrljaj zajednice. Detaljnije o ovogodišnjim finalistima možete pogledati u kratkom dokumentarnom filmu.

Uz Volonterske Oskare za doprinos na individualnoj razini, ove godine posebno su dodijeljena priznanja i Volonterski Oskari organizacijama i građanskim inicijativama koje su djelovale u COVID-19 krizi, kao i krizi nakon potresa u ožujku. Dobitnici Volonterskog Oskara za građanske inicijative i humanitarne akcije su:

Građanska inicijativa “Jedni za druge” – pokrenuta je za vrijeme pandemije kako bi služila kao platforma za povezivanje volontera s osobama iz rizičnih skupina kojima je potrebna pomoć u nabavci namirnica, lijekova i u ostalim svakodnevnim potrebama.

Građanska inicijativa “Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu” – nakon razornog zagrebačkog potresa uklanjali su opasne dijelove zgrada, ponajviše urušenih krovišta i dimnjaka.

Humanitarna akcija “Plavo srce” – Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb ujedinilo se s preko 1.000 članova navijačke skupine Bad Blue Boys za pomoć Zagrepčanima pogođenima potresom i pandemijom.

Uz Volonterske Oskare, ove godine dodijelili smo i priznanja 9 inicijativa i organizacija koje su bile podrška sugrađanima u krizi pandemije i nakon zagrebačkog potresa: Udruga invalida rada Zagreba, Pravna klinika, Hrvatska psihološka komora, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, te građanske inicijative Kako si?, Niste sami, Poklon ograda, Pomoć hrvatskom školstvu pogođenom korona virusom i Zadaću napiši, jedinicu izbriši.

Čestitke svima!!! :)