Gdje sam?

VCZ u vrijeme krize uzrokovane korona virusom i potresom u Zagrebu

U novonastaloj situaciji epidemije koronavirusa u Hrvatskoj te potresa u gradu Zagrebu, iskazala se velika solidarnost kod mnoštva ljudi okupljenih u različite akcije i inicijative kako bi pomogli onima koji su najugroženiji i koji najviše trebaju pomoć.

U doba krize VCZ djeluje kao informativna i savjetodavna točka za građane i organizacije koje upućuje i/ili povezuje s nadležnim institucijama i organizacijama.

Građani koji žele volontirati ili trebaju pomoć volontera ponajviše su upućivani na Crveni križ i na inicijativu Jedni za druge. Također, veliki broj građana upućen je i na telefone uspostavljene za psihosocijalnu podršku te informativne i savjetodavne telefone različitih institucija. Na početku krize VCZ je napravio svojevrsno istraživanje putem interneta kako bi objedinio što više relevantnih kontakata i informacija vezanih uz krizu, krizno volontiranje i kontakte za podršku te ih distribuirao građanima i korisnicima. Dokument se nalazi na linku: Informacije za volontere i korisnike za vrijeme COVID-19

Putem redovnih kanala, internet stranice, online volonterske baze, Facebooka i Instagrama VCZ je distribuirao različite korisne informacije te osim poziva i informacija građanima za uključivanjem u rad Crvenog križa i inicijative Jedni za druge, kreirao je i dijelio različite informacije kao što su online nabavke hrane i drugih potrepština, online podrška učenicima i roditeljima te druge relevantne informacije za građane i volontere u doba krize. Trenutno,  VCZ je u pripremi nove komunikacijske strategije kako bi u doba krize osnažili virtualnu volontersku društvenu mrežu.

VCZ djelatnici redovno surađuju i podržavaju  inicijativu Jedni za druge kroz regrutaciju volontera, savjetodavnu i drugu organizacijsku podršku (raspoređivanje volontera, printanje ugovora, podjela knjižica, pronalazak donacija i sl.).

VCZ je ostvario suradnju i s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba koji su izrazili želju i spremnost za uključivanjem volontera preko VCZ-a, ukoliko nadalje bude potrebe za istim. Navedeni ured je trebao podršku volontera za stručne poslove te smo ih povezali s našim suradnicima. Također, ponudili smo pomoć volontera Uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba te Mjesnom uredu Markuševec.

Za ovu prigodu revidirali smo i doradili online burzu volontera te pozvali građane na registraciju kako bi se mogli uključiti u volontiranje u ovoj kriznoj situaciji, ako situacija bude zahtijevala i ako se navedeni uredi jave da trebaju pomoć volontera. 

Također, tijekom krize VCZ je povezao nekoliko organizacija i tvrtki koje žele donirati sredstva s organizacijama i kontaktima koji rade s najugroženijim skupinama. Jedna od tvrtki priprema veliku donaciju sredstava za higijenu, njegu i  čišćenje za građane čija je imovina stradala u potresu i zajedno s VCZ-om planira podijeliti donacije u Markuševcu i okolici.

Sukladno uputama Stožera civilne zaštite te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (MDOMSP), VCZ ured s građanima, korisnicima i suradnicima tijekom krize radi isključivo telefonski i online.