Gdje sam?

Tko će biti proglašen naj volonterom grada Zagreba u 2014. godini?

Za finaliste Volonterskog Oskara 2014. možete glasati još samo do kraja ovog tjedna i na taj način odlučiti o naj volonteru grada Zagreba

Već šestu godinu za redom, Volonterski centar Zagreb u potrazi je za istinskim zvijezdama naše zajednice, volonterima koji razvijaju i grade te nepovratno mijenjaju svijet koji ih okružuje na bolje. Ove godine, stručno povjerenstvo odabralo je troje finalista od kojih će volonter s najviše glasova građana postati dobitnik nagrade Volonterski Oskar za 2014. godinu.

Glasati možete do 20. veljače 2015. i to elektronskim putem na internetskoj stranici VCZ-a: www.vcz.hr/oskar, u uredu VCZ-a putem glasačkih listića ili slanjem svojih glasova poštom na adresu ureda Volonterskog centra Zagreb.

Slavko Navratil (75) već 18 godina volontira u Udruzi Dodir pružajući podršku gluhoslijepim osobama u svakodnevnim životnim situacijama: od čitanja pisanja pošte, odlazaka u trgovinu, čitanja novina, sudjelovanja u edukativnim i kreativnim radionicama te izletima. Kao gluha osoba s potpuno ispunjenim životom, Slavko je svojim gluhoslijepim sugrađanima na najbolji mogući način dao poticaj za novi početak u životu, svojim vlastitim primjerom im je pokazao da se uz podršku može sve. Gluhi prevoditelji u svijetu postoje već desetljećima no u Hrvatskoj su još uvijek u začetku, a njegovom unaprjeđenju uvelike pridonosi Slavkov volonterski angažman. S vremenom je postao ”tata” svim gluhoslijepim osobama, bez njega ne prolazi niti jedno okupljanje, proslava ili ozbiljan sastanak.

Maja Vuga (22) članica je i dugogodišnja volonterka u Udruzi za terapijsko jahanje Don Kihot koja aktivno sudjeluje u svim aspektima rada Udruge te kao jedan od terapeuta omogućuje Udruzi kontinuirano održavanje terapija pomoću konja te popratnih sadržaja za djecu s teškoćama u razvoju i invaliditetom. Ova prvostupnica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta svoja stečena stručna znanja primjenjuje u vođenju terapija uz pomoć konja, čime uspješno povezuje svoje dvije ljubavi: rad s djecom i rad sa životinjama. Maja organizira i provodi radne akcije kao i radionice za volontere u kojima naprosto očarava svojom pristupačnosti i simpatičnosti, a njena motivacija i entuzijazam su tako jednostavni i prirodni da uz Maju korisnici, volonteri i članovi uživaju u svakom obliku rada.

Marin Čujić (19) volonter je udruge Krijesnica od 2013. godine, otkako su se počeli okupljati Mladi Krijesnice - osobe koje su u djetinjstvu liječene od maligne bolesti. Kako se Marin i sam izborio s malignom bolešću uključio se u Mlade Krijesnice kao volonter. Aktivnosti u kojima je sudjelovao su brojne. Sudjelovao je u provedbi Malog svjetla nade (edukacija i priprema matične sredine na povratak djeteta i mlade osobe s liječenja), u redovnim aktivnostima kao što je grupno psihološko savjetovanje za roditelje, pa sve do promotivnih aktivnosti u javnosti. Marin se svojim zalaganjem svjesno izložio kako bi primjerom ukazao na potrebu pružanja podrške djeci, mladima, roditeljima i kako bi informirao širu javnosti o problematici malignih bolesti. Marin svojom jednostavnošću osvaja kolege iz udruge, djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Svečana dodjela na kojoj će biti proglašen dobitnik nagrade održat će se u srijedu, 25. veljače 2015. 

Volonterski Oskar nagrada je za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini grada Zagreba, na godišnjoj osnovi. Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara želimo istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu. Natječaj za nagradu Volonterski Oskar provodi se u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.