Gdje sam?

Što je VCZ pripremio za Hrvatska volontira 2020.?

Jednom riječju - svašta!

Ovogodišnje, jubilarno 10., izdanje Hrvatska volontira održat će se od 23. do 26.9. Manifestacijom se šalje podsjetnik koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, na koji način nas može zbližiti s drugima u našem okruženju te posljedično koliko doprinosi zajednici u kojoj živimo, a time i društvu u cjelini.

VCZ u sklopu manifestacije organizira tri volonterske akcije koje uključuju uređenje eksterijera Osnovne škole Čučerje, podršku starijim i nemoćnim građanima stradalima u potresu te jesenje sadnje voćaka u školskim vrtovima.

Akcijama će prethoditi Volonterski doručak, događanje kojim VCZ svake godine započinje manifestaciju Hrvatska volontira. Cilj je okupiti volontere, članove, prijatelje VCZ-a, udruge i medije na zajedničkom druženju uz zdravi doručak.

U sklopu volonterske akcije u Osnovnoj školi Čučerje paralelno se održavaju tri akcije: čišćenje i sadnja u školskom vrtu/voćnjaku u suradnji s organizacijom OAZA, koja se bavi održivim razvojem i ekologijom, bojanje ograde koja vodi prema vrtu te oslikavanje zida škole muralom porukom mira. Umjetnik koji će raditi mural je Mane Mei, inače poznat u grafiterskom svijetu po pozitivnim porukama koje iscrtava primarno po Zagrebu, ali i po cijeloj Hrvatskoj.

VCZ u sklopu manifestacije također koordinira i provodi volonterske akcije pomoći građanima, čiji su domovi stradali u potresu u ožujku ove godine. VCZ okuplja volontere s ciljem pružanja fizičke pomoći u uređenju i popravku oštećenih domova i dvorišta, podrške stručnim radnicima u rušenju i popravcima, pomoći građanima u osiguravanju potrebnih životnih uvjeta poput cijepanja drva i drugih osnovnih fizičkih poslova. Korisnici ovih akcija su obitelji čiji su domovi stradali u potresu, s naglaskom na starije i nemoćne građane.

U trećoj akciji Volonterski centar Zagreb provodi projekt jesenje sadnje voćaka u školskim vrtovima u suradnji s desetak škola i drugih organizacija na području Zagreba i šire. VCZ je osigurao mladice voćki (jabuka, šljiva, kruška, trešnja, kupina, malina), supstrat i smjernice za kvalitetnu jesenju sadnju. Zaposlenici škola odabiru voćke koje žele posaditi te okupljaju učenike, profesore i učitelje koje će saditi voćke tijekom manifestacije Hrvatska volontira, uz pridržavanje trenutnih epidemioloških mjera. Cilj akcije je inspirirati učenike i druge građane na aktivan volonterski i timski rad, senzibilizaciju, brigu o okolišu i važnosti vlastitog uzgoja hrane.

Ako biste željeli sudjelovati na nekoj od volonterskih akcija (uređenje eksterijera Osnovne škole Čučerje ili podršku starijim i nemoćnim građanima stradalima u potresu), javite nam se, veselimo se! Usput možete odmah kliknuti going i na službenom Facebook eventu ;)