Gdje sam?

Service Civil International slavi 100 godina postojanja

Service Civil International (SCI) međunarodna je nevladina volonterska organizacija i mirovni pokret s 43 podružnice i grupe širom svijeta. Organizaciju je 1920. godine osnovao švicarski inženjer Pierre Cérésole. Volonterski centar Zagreb član je SCI mreže, koja je tijekom i po završetku rata 1990-ih intenzivno surađivala s hrvatskim mirovnim grupama.

Ove godine, 2020. navršava se točno 100 godina od prve međunarodne mirovne volonterske akcije organizirane u Verdunu u Francuskoj. Proslava stotog rođendana popularno nazvana “Twentytwenty” povod je SCI-ju da se prisjeti sto godina aktivnosti na izgradnji mira, interkulturalnim razmjenama, i općenito rada na uspostavljanju pravednog i miroljubivog društva. Tim povodom diljem svijeta organiziraju se brojne mirovne aktivnosti pod egidom „100 akcija za mir“ kojima je cilj podizanje svijesti o problemima rasizma i nejednakosti, ali i promoviranje nenasilja i građanskog angažmana. Osim javnih akcija, izdana je i knjiga o povijesti SCI-ja „Words About Deeds“.
Suradnja SCI-ja s hrvatskim mirovnim grupama, posebice s Antiratnom kampanjom Hrvatske bila je jedna od ključnih inspiracija za osnivanje Volonterskog centra Zagreb 1997. Međunarodni volonteri koje je SCI upućivao u Hrvatsku odigrali su važnu ulogu napose u radu s izbjeglicama koji je od 1992. organizirala humanitarna udruga Suncokret u izbjegličkih kampova i prihvatnim centrima diljem Hrvatske. Valja također spomenuti i Volonterski projekt Pakrac unutar kojega su od 1993. međunarodni mirovni volonteri zajedno s lokalnim aktivistima radili na izgradnji mira u ratom i check pointima podijeljenoj zajednici.