Gdje sam?

Radionica „Vještine uspješne komunikacije“

U četvrtak, 6. veljače, VCZ tim uzeo je predah od svakodnevnih uredskih aktivnosti i zaputio se u prostorije Ramira, konzultantske tvrtke iskusne u području organizacijskog razvoja i upravljanja ljudskim resursima.

Svoje odredište toga dana pažljivo smo izabrali, imajući na umu izazove s kojima se susrećemo u provođenju osnovnih aktivnosti VCZ-a, poput informiranja i savjetovanja građana i organizacija o volonterstvu, posredovanja u ponudi i potražnji volonterskog rada i promocije vrijednosti volontiranja. S obzirom da u srži naših svakodnevnih aktivnosti leži kvalitetna komunikacija s različitim sugovornicima, radionica „Vještine uspješne komunikacija“ bila je logičan izbor za dan aktivnog odmora.


Dočekala nas je ljubazna i nasmiješena Ana, kava je čekala na stolu i skoro smo zaboravili da smo došli raditi. Ana nas je brzo pokrenula zanimljivim izlaganjem o važnosti komunikacije za timsku učinkovitost. Saznali smo da kroz filtere sačinjene od vlastitih stavova i vrijednosti iz dobivenih informacija stvaramo vlastitu interpretaciju svijeta oko nas. Dok komuniciramo s drugima, koji su također ponosni autori vlastitih interpretacija svijeta, dolazi do nerazumijevanja.


Da bolje upoznamo sami sebe, kroz kratku vježbu samoprocjene saznali smo u koju kategoriju ličnosti spadamo. Ispalo je da u timu imamo čušpajz složen od svih Aninih satojaka. Imamo sistematičara koji voli detalje i sve mora analizirati, imamo dvoje obzirnih koji su mirni, dobri i #samoljubav, imamo direktivku koju krasi inicijativa i motivacija, začinjeno s inspirativnom, zaduženom za optimizam i dobre vibracije. Na prvi pogled smo pomislili da različitost u profilima može uzrokovati nerazumijevanje u međusobnoj komunikaciji, ali smo se zatim kao pravi građani svijeta složili da nas naše različitosti spajaju.


Naučili smo i kako dati jasnu i potpunu informaciju, kako reći ne kad sugovorniku naprosto ne možemo pomoći, kako upravljati neverbalnom komunikacijom i naravno, kako sva dobivena znanja uspješno primijeniti u praksi.

No, ako o tome želite znati više, morati ćete nas posjetiti u našem uredu i vidjeti nas na djelu :)