Gdje sam?

Proglašena ovogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara, nagrade za volontera/ku godine Grada Zagreba!

04. prosinca 2019. u Staroj gradskoj vijećnici Volonterski centar Zagreb u partnerstvu s Gradom Zagrebom jedanaestu godinu zaredom dodijelio je Volonterskog Oskara, nagradu za najaktivnije volontere Grada Zagreba u 2019. godini.

Svečana dodjela okupila je 10 nominiranih volontera, predstavnike neprofitnih organizacija te mnoštvo uzvanika. Ove su godine nagrađene tri finalistice. Najveći broj glasova građana osvojila je Nikolina Antolić (25), volonterka udruge za promicanje potreba djece i mladih „Smiješak za sve“ te je prva dobitnica Volonterskog Oskara 2019. Drugu nagradu, prema glasovima građna, osvojile su Dragica Kipson (63), volonterka udruge volontera u palijativnoj skrbi La Verna, i Nina Sabolić (23), volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

U Volonterskom centru Zagreb ističu kako je svaka od finalistica zaslužila Oskara u svom području volontiranja.

Nikolina Antolić, kažu organizatori, nagrađena je Volonterskim Oskarom za svoju pažnju i nesebičnu ljubav koju je poklonila malenim pacijentima. Nikolina je od 2015. do danas prikupila čak 1474 volonterska sata na brojnim projektima: „Laku noć, pričoljupci!“, „Dekica za snove“, „Volontiram, dakle jesam!” i mnogim drugim. Pričala je i čitala priče hospitaliziranoj djeci, pomagala im da prebrode teške dane u bolnici, gostovala na fakultetima i u školama te promovirala volontiranje kao važan segment razvoja zajednice, animirala je i čitala priče djeci na zelenim površinama Grada Zagreba, neumorno je uljepšavala živote ljudi oko sebe.

Dragica Kipson svog je Volonterskog Oskara zaslužila za posvećenost promicanju važnosti palijativne skrbi. Najbolje je to pokazala tako što od 2012. godine do danas poklonila 2056 sati palijativnim pacijentima i njihovim obteljima. Dragica brine o bolesniku, posreduje pri institucijama radi ostvarivanja prava i usluga koje korisniku pripadaju, prati ga pri odlasku na terapije i preglede, no, najvažnije, daje korisnicima osjećaj da nisu sami, da imaju s kime razgovarati, daje im osjećaj sigurnosti i mira u trenucima kada im je to najpotrebnije.

Nina Sabolić dobiva Volonterskog Oskara za pomoć i podršku koju je, i u najtežim situacijama, pružila ranjivim skupinama. Volontiranje na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja ujedno znači rad s izrazito ranjivom skupinom. Nina je pokazala emocionalnu stabilnost i sposobnost nošenja s kriznim situacijama bez pokazivanja znakova stresa te je dosad skupila 438 volonterskih sati.

Svim okupljenim volonterima uručeni su darovi i zahvale, a finalisticama je uručena i statua Zagrljaj zajednice. Ovogodišnju dodjelu volonterski je vodio Hrvoje Kečkeš. Svi okupljeni otpjevali su i volontersku himnu „Zato ljubav biraj – samo volontiraj“ koju su ove godine kreirali članovi Društva naša djeca Zabok.