Gdje sam?

Poziv osobama s invaliditetom za sudjelovanje u projektu

Dragi organizatori volontiranja,

Volonterski centar Zagreb poziva osobe s invaliditetom na sudjelovanje u projektu „Volontiranje – prilika za nove kompetencije“ koji omogućuje unaprjeđenje vještina i kompetencija iz područja volonterstva, neprofitnog menadžmenta i poduzetničkih vještina kroz devetodnevnu edukaciju te stjecanje praktičnog iskustva kroz volonterski angažman u zajednici.

„Volontiranje – prilika za nove kompetencije“ projekt je kojeg provodi Volonterski centar Osijek u partnerstvu s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke, Volonterskim centrom Zagreb, Udrugom MI iz Splita i Autonomnim centrom ACT iz Čakovca s ciljem pružanja podrške socijalnoj inkluziji i povećanja zapošljivosti osoba s invaliditetom koristeći potencijal volonterstva kao priliku za profesionalni i osobni razvoj.

Molimo vas da vaše članove ili korisnike koji imaju neki oblik invaliditeta i motivirani su za volontiranje uputite na našu organizaciju te im proslijedite POZIVNO PISMO ZA VOLONTERE i PRIJAVNICU koje se nalaze u privitku.

Prijavnicu je potrebno dostaviti Volonterskom centru Zagreb e-mailom: projekti@vcz.hr ili osobno na adresu: Ilica 29, 10000 Zagreb.

Poziv je otvoren do 29. srpnja 2015. godine nakon kojeg će se odabrati i obavijestiti sudionici.

Predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci, počevši od veljače 2015. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u pet regija Hrvatske: istočnoj, sjevero-zapadnoj, središnjoj Hrvatskoj, Primorju i južnoj Hrvatskoj.

Aktivnosti projekta namijenjene su osobama s invaliditetom u svrhu stjecanja znanja i vještina iz područja neprofitnog menadžmenta i socijalnog poduzetništva, stjecanja profesionalnog iskustva, socijalnih vještina, širenja socijalne mreže te na taj način podizanja njihove zapošljivosti. Organizacije civilnog društva kroz ovaj projekt mogu razviti/poboljšati kapacitete za uključivanje osoba s invaliditetom u volonterske aktivnosti, razviti programe inkluzivnog volontiranja i poboljšati svoje sposobnosti kao potencijalni poslodavci osoba s invaliditetom. U lokalnim zajednicama podiže se svijest građana o sposobnostima i potencijalima osoba s invaliditetom kroz volontiranje.

Volonterski centar Zagreb omogućit će osobama s invaliditetom sudjelovanje u devetodnevnoj edukaciji iz područja volonterstva i civilnog društva, neprofitnog menadžmenta i stjecanja poduzetničkih vještina te će facilitirati proces smještanja volontera u organizacije civilnog društva na dugotrajno volontiranje, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena kreiranju svrsishodnih i kreativnih volonterskih programa unutar organizacija domaćina i pružanja specifične podrške kako bi volonteri realizirali svoj puni potencijal.

Troškovi za sve prethodno navedene aktivnosti za osobe s invaliditetom osigurane su kroz projekt, uključujući i smještaj te prijevoz za sudjelovanje na edukaciji, kao i tijekom volontiranja.

Ovaj projekt doprinosi viziji društva u kojoj se u isto vrijeme njeguju različitosti i prihvaćanje te u kojoj je volontiranje za svakog pojedinca slobodno i dostupno na načelima jednakih mogućnosti. Stoga nam je iznimno važno odabrati volontere koji će imati najviše koristi od aktivnog uključivanja u zajednicu.

Uvjeti za sudjelovanje u projektu:

- projekt je namijenjen osobama s invaliditetom koje imaju poslovnu sposobnost i koje žele steći odgovarajuće vještine za aktivno traženje posla;
- osoba s invaliditetom treba imati izraženu motivaciju za volontiranjem;
- obvezno sudjelovanje u devetodnevnoj edukaciji o volonterstvu, civilnom društvu, neprofitnom menadžmentu i vještinama iz socijalnog poduzetništva koja će se održati u Zagrebu kroz rujan, listopad i studeni 2015. godine;
- volonterski angažman u trajanju od 50 sati (raspoređeno u 3 do 6 mjeseci) u zajednici;
- obvezno sudjelovanje u završnoj jednodnevnoj radionici procjene kompetencija i unaprjeđenja životopisa u svrhu poboljšanja zapošljivosti;
- uredno popunjavanje evidencije o volontiranju;
- potpisivanje sporazuma o volontiranju i sudjelovanju na edukacijama s nadležnim volonterskim centrom i organizacijom civilnog društva.