Gdje sam?

Poziv na sudjelovanje u manifestaciji Hrvatska volontira 2015.

Poštovani organizatori volontiranja,

Hrvatska mreža volonterskih centara i Mreža mladih Hrvatske organiziraju manifestaciju "Hrvatska volontira" kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni i vrednuje.

"Hrvatska volontira" ove će se godine održati od 18. do 23. svibnja 2015. u sklopu projekta "Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice", a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje.

Ove Vas godine ponovno pozivamo da volontirate s nama – bilo da se radi o već postojećim, redovnim aktivnostima Vaše organizacije ili o nekim novim aktivnostima koje će pratiti glavne poruke, pridružite se manifestaciji "Hrvatska volontira" u tjednu od 18. do 23. svibnja 2015.

Ovogodišnjom manifestacijom želimo podsjetiti sve nas koliko dobroga volontiranje donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Volonteri jesu pomagači, ali su oni i pokretači i nositelji pozitivnih promjena te graditelji zajednica u kojima se osnažuju pojedinci i ima sve manje „gladnih“ i ranjivih.

Brojni su živi dokazi oko nas da se kroz volontiranje razvija niz osobnih i profesionalnih kompetencija koje nam osiguravaju bolje i lakše snalaženje u raznim poslovima i u našoj svakodnevnici. Volontiranjem stečene kompetencije potrebne su i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu, veću zapošljivost te osobni razvoj.

Volontiranje = DAVANJE I PRIMANJE! Volontiranje je prekrasna ljudska aktivnost baš zato što kroz nju istovremeno dajemo i puno činimo za same sebe. Razvijamo vlastitu snagu i sposobnosti, povezujemo se s drugim ljudima, postajemo otvoreniji, stječemo kompetencije koje nam pomažu u traženju zaposlenja... zato nije teško reći: „Činim pravu stvar za sebe i zajednicu – VOLONTIRAM“!

Aktivnosti koje planirate provesti ove godine bit će moguće prijaviti isključivo putem online baze volonterskih aktivnosti koju je VCZ izradio u suradnji s timom volontera - studenata Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina (Zoran Antolović, Lovro Predovan i Marijana Svržnjak). Ova Internet aplikacija iznimno je jednostavna i funkcionalna, a upute za korištenje baze možete preuzeti OVDJE. Molimo vas da ih pažljivo pročitate prije korištenja Internet aplikacije.

Registraciji i prijavi volonterskih aktivnosti možete pristupiti na sljedećoj poveznici: http://www.hrvatska.volontira.vcz.hr

Planirane volonterske aktivnosti u sklopu manifestacije "Hrvatska volontira" potrebno je prijaviti/unijeti u bazu najkasnije do 06. svibnja 2015. Unesene informacije činit će objedinjeni popis koji će kao takav biti dostupan javnosti na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Radujemo se što imamo priliku zajednički graditi zajednicu koja može i želi više! Prepoznajemo da vođeni vrijednostima kao što su uzajamnost, povjerenje, pripadnost i osnaživanje, volontiranjem doprinosimo općem dobru slobodnom voljom i zadovoljavamo ljudsku potrebu za sudjelovanjem u društvu!

Projekt "Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice" provodi Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb i Sveučilištem u Rijeci. Opći cilj projekta je doprinijeti socijalnoj i ekonomskoj koheziji u zajednicama diljem Hrvatske kroz uključivanje većeg broja volontera i podizanje kvalitete volonterskih programa unutar organizacija mladih i onih koji rade s mladima.

Organizaciju i provedbu manifestacije podržavaju i donatori projekta: Europska unija koja financira projekt te Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Više informacija pronađite ovdje:

• o Hrvatskoj mreži volonterskih centara
• o projektu ''Prema punim potencijalima - Volontiranje osnažuje ljude i zajednice“
• o rezultatima prošlogodišnje manifestacije Hrvatska volontira 2014.
• kratak film o manifestaciji

Ukoliko ćete prilikom planiranja aktivnosti prepoznati potrebu za podrškom oko pronalaska volontera ili ćete trebati pomoć oko korištenja baze volonterskih aktivnosti, slobodno možete kontaktirati:

Volonterski centar Zagreb / Tanja Starčević / e. zvs_info@vcz.hr / m. 098 / 373 615

Činim pravu stvar za sebe i zajednicu – VOLONTIRAM!