Gdje sam?

Poziv na benefit večer "Afrika - mjesto početka i preplitanja"

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Kuća ljudskih prava pozivaju sve zainteresirane na benefit večer "AFRIKA – Mjesto početka i preplitanja" koja će se održati u petak 21.10.2016. s početkom u 19h u Kući ljudskih prava.

Ideja da se priredi benefit večer je došla spontano slušajući iskustva Sanje Kordić nakon 4 godine života u lokalnoj zajednici u Gvineji na rubu džungle uz ocean koja je izrazito izložena siromaštvu, manjku prilika za obrazovanje i međunarodne razmjene. Inače, Sanja Kordić je po profesiji socijalna radnica, a radila je kao asistentica Zelenog telefona ZA te u udruzi Umijeće življenja. Između ostalog, humanitarni doprinos dala je i volontirajući za žrtve tsunamija na Haitiju.

Sanja je uvidjela da ogromna količina životne energije lokalnog stanovništva odlazi u maštanje o materijalnim stvarima i životnim mogućnostima bez ideja kako ih ostvariti, uz težak fizički rad jer ne poznaju vještine koje bi ga olakšale, te uz svakodnevnu oskudicu. Stoga je krenula osmišljavati volonterski centar ili točku solidarnosti i razmjene u svojoj zajednici te joj za to treba i naša podrška! U Sanjinom selu svako je znanje više nego dobrodošlo - podučavanje djece stranim jezicima, šivanje, pletenje, krpanje, uzgoj i prerada voća i povrća (posebno slasnih plodova manga), sviranje gitare, pričanje poučnih priča....sve ;-)

Prvi korak u osnivanju volonterskog centra je izgradnja 2 okrugle kuće u kojoj bi volonteri mogli boraviti, a koja bi služila i kao centar za aktivnosti u zajednici (edukacije, info punkt, radionice…). Ukupni trošak tog početnog pothvata izgradnje je samo 2000 EUR.

Kako bi se afirmirala ideja solidarnosti i doprinijelo dvosmjernoj razmjeni između Afrike i Hrvatske, program u petak će uključivati i predstavljanje Društva Afrikanaca u Hrvatskoj (DAH), te kratki pregled Afrika – jučer, danas, sutra kroz koji će provesti dr.sc. Tvrtko Jakovina redoviti profesor svjetske povijesti 20. stoljeća na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Za zabavni dio programa pobrinule su se dvije grupe bubnjara (grupa bubnjara okupljena oko Marka Borića, te West-Africa tim okupljen oko DAH-a), te DJ Ilko Čulić koji će u svom repertoaru koristiti suvremenu afričku glazbu. Kako ne bi ogladnili svoj doprinos će dati i kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma koji okuplja izbjeglice i druge osobe migrantskog porijekla, te lokalne aktiviste, a koji će specijalno za ovu priliku prirediti menu „Okus Afrike“.

Program:
19:00-19:20 Afrika – jučer, danas, sutra (Tvrtko Jakovina)
19:20-19:40 Predstavljanje DAH-a – Društva Afrikanaca u Hrvatskoj
19:40-20:10 Jamajkansko bubnjanje (Marko Borić)
20:10 – 20:30 Sanja Kordić - Izgradnja volonterskog centra u Gvineji
20:30 Zakuska Okus doma- Okus Afrike
21:10 – 21:30 Afričko bubnjanje (west-africa session)
21:30 - 23:30 DJ Ilko Čulić – suvremena afrička glazba

Donacija za volonterski centar u Gvineji: minimalno 50,00kn po osobi, svakako je dobrodošlo i više ;-)