Gdje sam?

Počinje obilježavanje "Europske godine volontiranja 2011."

Okruglim stolom "Vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj" 31 . siječnja započinje obilježavanje "Europske godine volontiranja 2011." u Hrvatskoj.

U Zagrebu će se u ponedjeljak, 31. siječnja, održati okrugli stol na temu "Vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj", ujedno prvo događanje kojim u Republici Hrvatskoj na nacionalnoj razini otpočinje obilježavanje "Europske godine volontiranja 2011." Pripreme za ovu značajnu javnu raspravu već su u punom jeku, a zajednički je organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ured za udruge Vlade RH, Nacionalni odbor za razvoj volonterstva i Hrvatska mreža volonterskih centara u partnerstvu s projektom TACSO - Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva.

Uz predstavljanje iskustava o modelima priznavanja volonterskog rada u okviru visokog obrazovanja u državama članicama EU, okrugli stol će sudionicima omogućiti razmjenu iskustava o dosadašnjim naporima u području provedbe programa volontiranja u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj te konačno otvoriti raspravu o mogućnostima i izazovima razvoja različitih modela priznavanja volonterskog rada u okviru hrvatskih sveučilišta. Okrugli stol će okupiti brojne sudionike iz javnog i civilnog sektora, tijela državne uprave i organizacija civilnog društva koje se bave razvojem volonterstva, predstavnike ustanova visokog obrazovanja i donosioce odluka u području odgoja i obrazovanja.

U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje je središnje koordinacijsko tijelo državne uprave zaduženo za sveukupni razvoj volonterstva u Republici Hrvatskoj naglašavaju da MOBMS ovim okruglim stolom zajedno sa suorganizatorima i strateškim partnerima želi potaknuti i unaprijediti vrednovanje volonterskog doprinosa u visokom obrazovanju, proširiti ideju volonterstva na odgoj i obrazovanje, te intenzivirati suradnju i partnerstvo svih dionika koji se bave volonterstvom. Valja naglasiti da Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ujedno i koordinira rad Povjerenstva za obilježavanje Europske godine volontiranja u Hrvatskoj, koje je osnovano u lipnju 2010. godine Odlukom Vlade RH.

Tijekom cijele "Europske godine volontiranja 2011." u državama članicama EU te državama pristupnicama, među kojima je i Hrvatska, provodit će se na stotine projekata koji promiču volonterstvo i podižu svijest o važnosti volonterskog rada u kontekstu društvenog doprinosa. Europska je komisija istaknula i glavni slogan - „Volontiraj! Učini razliku" pod kojim će se provoditi sve aktivnosti, a u sklopu Europske godine volontiranja identificirana su i četiri glavna cilja čija je svrha dugoročno poticanje volonterskog rada - to su: uklanjanje prepreka za volonterski rad, osnaživanje volonterskih organizacija i jačanje kvalitete volonterstva, vrednovanje i prepoznavanje volonterskog rada, te podizanje javne svijesti o važnosti volonterstva.

Komisija očekuje da će Europska godina volonterstva povećati volonterski rad i ojačati svijest o njegovoj dodanoj vrijednosti, te da će istaknuti povezanost volonterskog rada na lokalnoj razini i njegovog značaja u širem europskom kontekstu.

Više o Europskoj godini volontiranja saznajte na:

www.europa.eu/volunteering

Informacije o TACSO projektu potražite na služenim TACSO stranicama:

www.tacso.org